Därför behöver vi Torrents

Dokumentärfilmen India’s daughter handlar om flickan som blev våldtagen och brutalt misshandlad på en buss i Indien, och har förbjudits av den Indiska regeringen. De har gjort allt i sin makt för att dokumentärfilmen från BBC inte ska visas på TV eller internet, men de kan inte stänga ned Torrents.

Dokumentärfilmen låg uppe en kort stund på YouTube till att den Indiska regeringen hotade Google med all sin kraft och Google tog bort filmen efter några dagar. Under tiden som den fanns på YouTube fick jag möjlighet att se den.

Den finns också på SVT Play fram till och med den 7 april. (Tack Janne för läsartipset)

Dokumentären belyser den otroligt snedvridna synen om Indiens kvinnor i dagens samhälle.Indien är ett mansdominerat samhälle där flera män anser att det är deras “rätt” att våldta när de behagar. Även utbildade och högt uppsatta individer i samhället ser våldtäkt som kvinnans fel och att hon förtjänade det.

Jag förstår att Indiens regeringen gjort sitt yttersta för att förbjuda visningen av dokumentären från BBC då den lyfter fram en mörk sanning om deras land. Men inte ens de kan styra över Torrents och det är här som protokollet briljerar. Torrents ställer allt till sin rätta genom sitt system av att dela med andra. Torrents är internet så som det var menat att vara innan kommersiella intressen la sin blöta hand över utvecklingen.

Från Wikipedia:
Bittorrent (formellt BitTorrent, av ”bit” och engelska ”torrent” = strid ström, störtflod, skur) är ett filöverföringsprotokoll. Den överföringsmodell som det ursprungliga programmet (BitTorrent) använder har namngivits efter programmet och sedan implementerats av många andra program. Det effektiviserar nedladdningar av stora och populära filer genom att låta alla nedladdare hjälpa varandra i ett slags P2P-nätverk. Effektiviteten kommer av att den del av den totala datamängden en användare laddat ner distribueras vidare till andra användare som inte fått just denna del. BitTorrent använder sig av kryptografiska kontrollsummor (SHA-1) för att säkerställa att datamängden inte blir korrupt. BitTorrent skapades ursprungligen av den amerikanske programmeraren Bram Cohen.

> Läs mer om Torrents här

Jag uppmanar dig att se dokumentären India’s Daughter och i protest avboka alla inplanerade resor till Indien. Världen måste få veta och aldrig glömma den 23-åriga kvinnan som tog bussen hem med sin pojkvän, en kväll efter att de varit på bio.

Länge leve Torrents!