Det amerikanska presidentvalet är kanske den mest digitala kampanjen i landets historia, och det finns många lärdomar att dra från detta även för marknadsförare. Nedan presenterar vi sex stycken sådana tips som kan vara värda att tänka på.
Tipsen kommer från en panel av Clintons kampanjstabsansvariga, och som sedan sammanfattats av tidskriften AdWeek – länken finns här.
Riskerna med riktad annonsering: Att stenhårt satsa på en specifikt utvald målgrupp ger stora fördelar – men har också risker, något som Clintons kampanj har erfarit.
Under förra året så försökte man tilltala väljare med latinamerikansk bakgrund genom en vänligt sinnad artikel som jämförde Hillarys engagemang för sin dotter med en klassisk bild av den latinamerikanska “abuelan”, far- eller mormodern. Artikeln var riktad till yngre läsare, och skriven i bloggformat i en stil som skulle påminna om BuzzFees eller Vox Media.
Men det visade sig att stilen man försökte sig på slog tillbaka hårdare än man anat när man fick kritik för att vara tondöv och insiktlös kring Latinamerikanernas verklighetsförhållanden. Lärdomen från detta är att man ska vara noga med att inte vara alltför “nichad” när man skapar riktade reklamkampanjer.
“Vi lärde oss att vi måste tala till en så bred publik som möjligt, oavsett om det är en bred publik av Millennials eller en bred Latinamerikansk publik”, sade Jessica Morales-Rocketto från den digitala kampanjstaben.
Det är svårt att veta allt om en superspecifik publik – och det är därför lätt att trampa fel och istället bli parodisk och verka okunnig eller rent av nedlåtande.
Ibland kan det vara smart att kapa andras kampanjer. När man inom ramen för Clintons kampanj kapade Mike Pence’s uttalande häromveckan, där han viftade bort sin motståndares frågor kring Trumps inställning till Mexikanska immigranter som “den där mexikanska saken” (that mexican thing) så gjorde man en riktigt smart grej, som faktiskt var väldigt riktad.
Ganska fort skapades sajten ThatMexicanThing.com av en Clintonsupporter, och den länkade vidare till Clintons sida. På så sätt fick man tillfälle att göra narr av motståndaren och positiv uppmärksamhet.
Detta kallas för att göra en “brand-jacking”, och går ut på att man snor andras motton och uttalanden och gör dem till sina. Detta kan vara smart om det görs på ett insiktsfullt och vältajmat sätt.
Det fungerar inte alltid att bombardera nätet med annonser. Under den förra debatten så satsade man inom Clintonstaben på slänga ut mängder med annonser på internet – men upptäckte att det var svårt att få in allt i tid och få den täckning man var ute efter.
Istället föreslår de att man bör satsa på färre, men effektiva annonsplaceringar för att effektivisera de ekonomiska kostnaderna men ändå nå ut till så många som möjligt. Bästa “bang for buck”, helt enkelt.
Gamla foton kan vara lika framgångsrika som annonser. Hillarykampanjen verkar ha fått ett bra genomslag på den fotosociala appen Instagram. Detta konto har släppt många foton på en mycket yngre Hillary Clinton, någon som gett en ordentlig respons.
“När människor ser gamla foton på henne, så är det mycket mer intresserade av att se vad hon har att säga, så vi uttnyttjar detta”, säger en av kampanjansvariga.
Detta kan vara ett smart trick för marknadsförare också – kanske ett gammalt foto från företagets tidiga dagar? Eller en gammal version av en produkt? Det verkar i alla fall vara värt att testa om man får döma av Clintons presidentkampanj.
Man behöver inte alltid ha en agenda på sociala medier. Det är inte alltid nödvändigt att specifikt knyta an till en pågående kampanj eller produktlansering. Istället så kan det vara en god idé att ibland bara “ha kul” och arbeta på att bygga långvariga relationer med kunder.
Medan Clinton-kampanjen satsar på en officiell attityd på Twitter (som används av många journalister) så har man en mycket mer avslappnad attityd på hennes Snapchatkonto.
“Vi försöker att penetrera det digitala landskapet på ett genomgående sätt och ibland så har detta inget att göra med vad Hillary Clinton gör den dagen eller hur hon känner inför en policy – det handlar om att vad vi bygger tillsammans med andra och de konversationerna som vi har med väljarna”, sade Morales-Rocketto.
Även politiska kampanjer har svårt med mätningar. Det är inte bara företag som har svårt att se huruvida en annonskampanj är framgångsrik eller inte. Detta gäller även politiken, och det är enligt Clintonkampanjens ansvariga väldigt svårt att se om en politisk annons får folk att välja Hillary eller inte.
Men det verkar varan en bra sak att ha koll på dessa mätningar, också. Tricket har för Clintons presidentkampanj legat i att man delvis förlitar sig på egen data, tillsammans med de olika plattformarnas (Facebook eller Twitter) mätningar.
“Min erfarenhet är att den bästa kombinationen är när man kan använda sig av sin egen första-persons data, men förlita sig på plattformarna för att göra de tunga lyften”, sade Butterfield.
Så där har ni det, några tips från det stundtals väldigt unika valet i USA som pågår för fullt just nu. Vi får dock vänta någon månad innan vi får veta om det är dessa, eller Trumps trick man ska gå efter. Men det vore kanske trist om alla annonskampanjer plötsligt skulle handla om murar och konspirationsteorier…