Etiopiska utvecklare bygger mobilappar åt svenska entreprenörer

Sennai Mebrahtu hade svårt att få jobb i Stockholm, så han startade ett bolag istället. I nystartade Sensei Works bygger etiopiska utvecklare mobilappar åt svenska entreprenörer. Med en integration mot en annat startup, Weld, kan entreprenörer lätt gå från idé till app.

Sennai Mebrahtu, 34, hade trots civilekonom-utbildning och flerårig erfarenhet i internationella miljöer svårt att få jobb. Efter att framgångslöst sökt hundratalet jobb inom affärsutveckling och marknadsföring, bestämde han sig för att istället starta eget.

“Besvikelsen blev en stark drivkraft”, säger Sennai.

Med stöd av bekanta i sin mors ursprungsland Etiopien bestämde han sig för att erbjuda outsourcing av utvecklingstjänster inom IT till företag i Sverige. Sennai reste flera gånger till Addis Ababa och lärde känna lokala IT-talanger.

Resultatet blev Sensei Works, ett svensk-etiopiskt teknikbolag som bygger appar och IT-lösningar åt svenska kunder. Teamet i Etiopien består, förutom de bästa lokala utvecklarna, av hemflyttade etiopier från Tyskland som arbetat i stora europeiska företag som Vodafone och Nokia.

“Sammansättningen betyder att man förutom att få konkurrenskraftig utvecklingskompetens, även får ett team med oslagbar förståelse för europeisk företagskultur”, säger Sennai Mebrahtu, vd för Sensei Works.

Idag lanserar Sensei Works ett samarbete med Weld. Weld är en Stockholmsbaserad startup som gör det enkelt att bygga interaktiva och väldesignade webbplatser utan förkunskap i programmering. Sedan lanseringen i september har entreprenörer byggt tusentals webbplatser i Weld.

Genom samarbetet med Sensei Works kan Welds användare nu även börja skapa mobilappar. I Weld kan de rita upp hur de vill att en app ska se ut, och sedan skicka den till Sensei Works. Utvecklingsteamet i Etiopien analyserar skissen och återkommer med ett tids- och kostnadsförslag för att bygga en riktig iPhone och Android-app. Eftersom skissen tjänar som en detaljerad kravspecifikation, så förkortas utvecklingstiden och missförstånd undviks. Resultatet blir en snygg app till låg kostnad.

“Nu kan en entreprenör själv rita upp sin mobilapp i Weld, och direkt få veta vad det skulle kosta att utveckla appen för iPhone eller Android” säger Tom Söderlund, vd för Weld.

Detta möjliggör inte bara att svenska företag kan utveckla sina projekt billigare, men även att aspirerande entreprenörer som annars inte skulle ha råd att anställa utvecklare nu får möjligheten att skapa innovativa tjänster.

En sådan entreprenör är Corentin de Tregomain, en fransman baserad i Stockholm, som bygger på en ny app med arbetsnamnet “pool.farm”. Corentin har sedan tidigare ritat en prototyp av sin app i Weld, som han sedan visat upp för blivande kunder och investerare. Tack vare Sensei Works kan nu hans prototyp bli en riktig app.

“Jag kan ingenting om apputveckling, så det är helt fantastiskt att kunna rita upp hur min tjänst ska fungera och sedan få en fullt fungerande app”, säger Corentin.