Enheter för strömmande video ökar konsumtionen

Streaming-apparater som Google Chromecast, Apple TV, och Roku driver upp konsumtionen av online-TV, visar en ny undersökning. Det verkar som om dessa enheter är vad som behövdes för att locka till sig fler tittare från linjär-TV till onlinevideos.

Undersökningen kommer från tech- och media-analysföretaget Decipher och har gjorts på 3000 brittiska konsumenter. Tidigare rapporterade man en minskning av exempelvis Netflix-tittande – men det visar sig att de nya streaming-enheterna har vänt på denna trend.

Det är för första gången man sett en sådan ökning som kan tillskrivas streaming-enheter för internetbaserat innehåll, som dessutom inte kräver en traditionell prenumeration.

Internethandeljätten Amazon, och deras Amazon Fire TV Stick och den större AppleTV-utmanaren Amazon Fire Box har under samma period sålt sammanlagt kring 2 miljoner enheter – deras popularitet ligger i att de kan användas för såväl Netflix som BBC iPlayer och Amazons egna videotjänster.

Samtidigt rapporteras 30 procent av de undersökta ha en löpande prenumerationstjänst, en ökning på 23 procent på ett år! Netflix leder såklart, med 23 procent. iTunes leder när det gäller internetköp av nedladdningsbara videos, men tillväxten har legat still sedan 2013.

Läs mer: Tron om att unga sviker TV stämmer inte avslöjar statistik från MMS

Det vore intressant att veta mer om våra vanor här i Sverige eller norden. Som relativt nybliven ägare av senaste Chromecast och långlivad prenumerant av bland annat Netflix så går det inte att undkomma – “vanliga” TV-tittandet tar alltmer stryk på bekostnad av Chromecastens lättillgänglighet.

Hur länge kommer trenden att fortsätta, och vilka andra förändringar är att vänta inom online-TV?

Läs mer om undersökningen här.