Annonsörer satsar mer i sociala medier men får ut mindre

Trots att marknadsförare och annonsörer publicerar fler inlägg i sociala medier sjunker engagemangsnivåerna hos användarna. Har vi börjat nå en mättnad i vad vi orkar ta till oss som användare?

Enligt en rapport från Forrester Research ”How Top Brands Are Using Facebook, Twitter and Instagram” använder hela 80 procent av globala storvarumärken sociala medier som Twitter, Facebook, Google+, Linkedin och Instagram för att nå ut till konsumenter. Och inte bara använder de medierna utan de gör det med högre frekvens än tidigare vilket nu börjar påverka engagemangsnivåerna hos användarna.

I dagsläget ligger snittet på 6,5 inlägg i veckan på Facebook, 18,3 på Twitter, 9,9 på Pinterest, 3,6 på Google+ och 4,9 på Instagram. Alla dessa har ökat jämfört med föregående år. Bara linkedin har tappat och ser nu 4,7 inlägg i veckan jämfört med 5,7 år 2014.

Enligt Mobile Marketer har engagemangsnivåerna minskat. Engagemangsnivåer beräknas utifrån hur många som varit interaktiv med inlägg från varumärken genom att gilla, kommentera eller dela.

Endast Facebook har sett en mycket marginell ökning i interaktioner från sina användare med varumärken. Från 0,07% till 0,22%. Den mest troliga anledningen är att varumärken betalar mer för att synas i användarflöden.

För de andra sociala medierna har engagemangsnivåerna sjunkigt. Instagram har tappat från 4,2% till 2,3% och Twitter från 0,035% till 0,027%. Pinterest och Google+ hamnade på 0,04%. Linkedin ligger stabil på 0,05% trots att inläggen minskat.

“While B2C marketers are becoming more active on social networks, the vast majority of their followers haven’t seemed to notice. Marketers are doing more work but generating less attention.” kommenterade Forrester Research sin rapport.