Endast 400 annonsörer på Snapchat Discovery

Mellan november 2017 och januari 2018 hade Snapchat endast 397 annonsörer i sitt Discovery-nätverk. Med tanke på att det är Snapchats forum för stora annonsörer är det skrämmande få som valt att hoppa på tjänsten, i synnerhet när konkurrenterna Facebook har över 5 miljoner annonsörer, Instagram 500.000 och Twitter 130.000 (siffror från 2015).

Bäst har Snapchat lyckats med att attrahera företag i underhållnings- och mediebranschen med företag som ESPN, Cosmopolitan och BuzzFeed. Men för att kunna på allvar bli ett alternativ till tv-reklam har de ett stort jobb framför sig. Fokus har visserligen legat på att attrahera stora företag med en rejäl marknadsföringsbudget, medan Facebook letar efter annonsörer av alla typer, såväl stora som små.

Underhållningsföretag utgör nästan hälften av de som annonserat på Discovery, medan skönhetsföretag förvånande nog enbart utgör 7 % av annonsörerna och modeföretag 12%. Med tanke på att målgruppen på Snapchat är företrädelsevis unga borde mode- och skönhetsföretag se det som en naturlig plats att synas.

Läs även: Snapchat ger bort gratis annonsplatser för att locka start-ups

Discovery har 52 olika kanaler, och vanligtvis syns annonsörerna i fyra till fem olika kanaler för att nå rätt målgrupp. Dessutom var det ingen annonsör som syntes i en publicists alla kanaler. Exempelvis är det inga annonsörer som köper plats i både Wired och Vogue (som ägs av Condé Nast) eller både i Cosmopolitan och Esquire (som ägs av Hearst). Den mest populära kanalen att synas i var iHeart Radio, där 61 av de 397 olika annonsörerna valde att synas. Minst populär var CNNs kanal, som de sedan undersökningen genomfördes har avslutats. Genomsnittet var 24 olika annonsörer per kanal under perioden.

Det finns även andra sätt att annonsera på Snapchat än via Discovery, men trots det är det förvånande att så få ändå valt att synas där. Snapchat har gjort flera aktioner för att locka fler annonsörer till sig, men frågan är om försöken misslyckats eller om annonsörerna istället valt att synas i andra delar av nätverket. Priserna på snapchatannonser har sjunkit kraftigt under 2017, något som borde kunna locka fler annonsörer. Trots det verkar de lysa med sin frånvaro. Att få intäkter börjar bli allt mer kritiskt för företaget som för bara ett år sedan verkade så lovande att det lanserades på börsen med rekordökning av aktievärdet. Nu verkar de ha svårt att attrahera annonsörer och även användarna har uttryckt missnöje över såväl ny design som att det börjat bli mer reklamfokus.