En summering av Googles uppdateringar i januari 2020

Januari börjar nu lida mot sitt slut, och vad passar då bättre än att summera några av de många uppdateringarna som sökjätten Google lät göra denna månad. En summering av Googles uppdateringar i januari 2020, helt enkelt!

January 2020 Core Update

Den kanske största uppdateringen som skett under den senaste månaden, är den så kallade January 2020 Core Update. Något som bäst kan beskrivas som en förändring i sökjättens huvudalgoritm, vilken används för att indexera och ranka organiska sökresultat.

Uppdateringen kommunicerades den 13:e januari, via en tweet:

Later today, we are releasing a broad core algorithm update, as we do several times per year. It is called the January 2020 Core Update. Our guidance about such updates remains as we’ve covered before. Please see this blog post for more about that.

Läs original-tweeten här.

I vanlig ordning rekommenderar Google marknadsförare att sitta still i båten. Man är tydlig med att webbplatser vars positioner försämras efter en uppdatering i huvudalgoritmen, inte har blivit straffade. Istället handlar det i stor utsträckning om att se över sitt innehåll och säkerställa att det är relevant för användarna.

Tre dagar senare, den 16:e januari, bekräftade Google att deras January 2020 Core Update är global, vilket däremot är fallet med samtliga förändringar i huvudalgoritmen. Med andra ord påverkar den sökmotorer i alla regioner och alla språk.

Så, vad hände då efter detta?

Personligen har jag inte märkt några större skillnader sedan denna uppdatering släpptes. Jag har heller inte hört eller sett några andra svenska kollegor prata om att deras positioner förändrats avsevärt efter denna förändring.

Som så ofta är fallet sker de flesta och största förändringarna på större marknader, däribland i USA. För att läsa mer om hur man påverkats på andra sidan atlanten, kan du med fördel läsa artikeln ”SEO:s Share Impact Of The Google January 2020 Core Update”.

En ny shopping-sektion introduceras

Bara två dagar efter att Google tillkännagivet sin January 2020 Core Update, meddelade man att man lanserar en ny shopping-sektion bland sökresultaten. Något som skulle komma att se ut på följande sätt:

Man var däremot noga med att påpeka att uppdateringen, åtminstone inledningsvis, endast skulle lanseras i Amerika. Det återstår alltså att se om denna förändring letar sig vidare till Sverige och andra länder.

Är du intresserad av att lära dig mer om denna uppdatering, rekommenderar jag dig att läsa sökjättens tillkännagivande i artikeln ”A new way to find clothes, shoes and more on Search”.

En ny design lanseras

Bara efter en dryg vecka var det dags igen. Den 22:a januari lät Google meddela att man tänkt rulla ut en ny design för söket. Något som bl.a. innebar att man började visa favicons i det organiska sökresultatet, samtidigt som man förändrade utseendet på de köpta annonserna:

Uppdateringen fick motstå hård kritik från många håll, då folk påpekade att de köpta annonserna ser likadana ut som de organiska resultaten. Något som med största sannolikhet skulle innebära mer klirr i kassan för Google.

Bara dagar den stora kritikstormen meddelade man därför att man bestämt sig för att rulla tillbaka sin nya design.

Nya spelregler kring featured snippets

Något annat som hände den 22:a januari, var att man lät ändra spelreglerna kring de så kallade featured snippets, även kända som position 0:

Tidigare kunde företag synas både i en featured snippet samt i de vanliga sökresultaten. Med andra ord hade man alltså möjlighet att synas på två ställen på Googles förstasida. Något som, av förklarliga skäl, varit mycket åtråvärt bland sökmotoroptimerare som mig själv.

I samband med uppdateringen den 22:a januari tog man alltså bort denna möjlighet. För att lära dig ännu mer om denna uppdatering, kan du med fördel läsa min tidigare artikel ”Google förändringar återigen bland sökresultaten” här på Dagens Analys.

Avslutningsvis

Som du säkerligen märkt har det varit en minst sagt händelserik start på året inom sök. Vad som händer framöver återstår att se, men en sak är åtminstone säker – för att fortsätta hålla dig i toppen av Google, gäller det att hänga med i svängarna!

Artikeln är skriven av:

Albin Sandberg
SEO-specialist på AdSight