En spaning om datadriven marknadsföring från &Then i LOS ANGELES

På plats i Los Angeles förundras jag av den mängd människor som är här under världens största konferens inom datadriven marknadsföring – &Then. Konferensen anordnas av DMA (the Direct and Data driven marketing Association) och lockar entusiaster inom datadriven marknadsföring från hela världen.

Under tre dagar har jag deltagit i kreativa workshops, träffat branschkollegor från hela världen och lyssnat till inspirerande föreläsningar från inga mindre än ledarskapsgurun och författaren Simon Sinek och youtubern Tyler Oakley (han har 8 miljoner prenumeranter!).

Här är tre av de insikter som jag tar med mig hem från drömmarnas stad:

1.Data och kreativitet. Databaserad marknadsföring och kommunikation är i sig inget nytt. Men i år har konferensen gått från att enbart prata om data, hur man samlar in data och hur man använder data, till att prata om data och kreativitet. Det vill säga kreativitet i hur data används och hur kreativitet kan födas ur de insikter som data skapar. Här i Los Angeles pratar man om det kreativa dataanvändandet som ”science of creativity”.

then_massa_2

2.Millenials. Millenials är målgruppen som alla suktar efter, men har svårt att nå. Det räcker inte längre att bara prata om dom – de finns överallt och är kollegor och ledare ute på företagen. Ledarskapsgurun Simon Sinek inspirerade här stort och uppmanade företag till att det nu är dags att steppa och börja prata med den digitala generationen En generation som mer än någon annan prioriterar relationer framför något annat. På scen fanns även Tyler Oakley, den amerikanska YouTube-profilen som idag har 8 miljoner prenumeranter. Tyler verkade mest överraskad över att så många ”vuxna” var på plats för att lyssna till honom, vilket säger en hel del om hur millenials ser på sin relation till företag idag.

then_massa_3

3. Var inte rädd för att be om data. För länge sedan levde majoriteten av oss i små samhällen och alla visste då allt om alla. Vare sig vi ville eller inte. Sedan kom några år när vi alla kunde försvinna i mängden och vara anonyma. Verkligheten ser inte ut så längre. Idag vet vi mycket om många. Men fortfarande inte tillräckligt. Så varför inte fråga kunderna om den data vi inte har idag? Forskning visar att kunder både inom b2c och b2b är villiga att ge bort djuplodande information för en bättre och mer personlig upplevelse.

then_massa_1

För att summera intrycken från årets &Then bekräftar det tydligt vad vi alla haft på känn under en längre tid: Kanaler och gissningslekar är förlegade, vi måste skapa riktiga relationer till våra kunder. Rick Erwin från Axicom sa det bättre än någon annan: “There is no such thing as a digital marketer – we are in a post channel environment where data is the only valid currency”.

Artikeln är skriven av:

then_oskar-1

Oskar Klingberg
VD på marketing-tech bolaget Wiraya