En mötesplats för svenska digitala nomader

Att jobba platsoberoende med hjälp av digitala tjänster börjar bli allt vanligare. En digital nomad är någon som jobbar på distans samtidigt som den reser och upplever världen, något som omdefinierar vad det traditionellt har inneburit att ha ett 9-till-5-jobb. Nu i veckan lanseras plattformen Svenska Nomader som en mötesplats för svenska digitala nomader.
– För några år sedan bestämde jag mig för att jag ville flytta till en ny stad och jobba därifrån. Tillsammans med en vän åkte jag till Buenos Aires och hyrde in mig på ett billigt AirBnb i några månader. Det gick jättebra att jobba på distans mot svenska kunder från Sydamerika. Samtidigt kom jag i kontakt med flera andra personer som valt att göra samma sak. Det var först då jag insåg att det fanns en rörelse med digitala nomader som höll på att växa till sig över hela världen, berättar Yasmine Åkermark, grundare av appen Tibba.
Globalt finns flera sajter och tjänster som samlar och stöttar digitala nomader, så som Nomadlist.comremote.co och flexjobs.com. Men det har saknats en plattform riktad till just svenskar som är intresserade av att ge sig ut och resa och jobba samtidigt. Det är något som trion Christoffer Person, Yasmine Åkermark och Emelie Fågelstedt hoppas kunna ändra på.
– Digitaliseringen har möjliggjort för oss att kunna jobba från varsomhelst, allt som krävs är en stabil internetuppkoppling. Jag började jobba som frilansande konsult redan under universitet, med bas i Stockholm. När jag några år senare flyttade till Tokyo, följt av London, fungerade det att fortsätta jobba precis som vanligt fast på distans. Med den här plattformen hoppas vi kunna dela erfarenheter och praktiska tips, och samla andra svenskar som lever eller vill leva ett digitalt nomadliv, berättar Emelie Fågelstedt som driver kommunikationsbyrån Fågelstedt Kommunikation (huvudbilden).
Yasmine menar på att en av de vanligaste frågorna man ställs inför som digital nomad är hur man har råd med att uppehålla den livsstilen.

yasmine

Yasmine Åkermark
– Det roliga är att det oftast är billigare att leva som digital nomad än att jobba hemifrån. Billigare uppehålla, billigare mat och inga transportkostnader till och från jobbet. Det är sådana myter vi hoppas kunna slå hål på. Vi har själva på egen hand fått så många frågor om hur man gör. Samtidigt märker vi att det finns många svenskar som delar liknande erfarenheter som våra. Så låt oss samla all den informationen på ett och samma ställe, menar Yasmine.
Sajten kommer att bestå av intervjuer med olika svenska nomader som delar sina erfarenheter, guider kring hur man praktiskt går tillväga för att fixa boende, skatter, jobb, och kontakter på den nya platsen, så väl som en podcast med digitalt nomadsnack.