En månad med e-handelsjätten Amazon och jag är lyrisk

Efter att ha spenderat en månad med e-handelsjätten Amazon kan jag bara säga att jag verkligen gillar tjänsten, kanske till och med är lite kär.

Om eller när Amazon dyker upp i Sverige på allvar kommer det att skaka om hur e-handel går till för alltid.

Med Amazon är allt så enkelt

Allt du behöver är ett konto för att komma igång med att shoppa på Amazon. Du väljer vart du ska få dina varor levererade och du väljer betalsätt. Efter det är varorna du ser på skärmen bara ett klick borta.

Att bara gå in och klicka sig till varor är så enkelt att du ibland tappar bort dig själv och spontanköper prylar.
Du behöver inte heller godkänna betalningen med andra appar, som BankID, då allt sker på Amazons plattform.

Även om du inte har en adress kan du handla

Jag har varit på resande fot i vår husbil sedan september och under tiden haft möjlighet att beställa allt jag behövt på Amazon. Varan skickas till av mig valt Amazon Locker.

Amazon Locker
Amazon Locker i Spanien

Ett mycket smidigt sätt att få mina beställningar utan att jag behöver en fast adress. Har redan beställt en laddare till min el-tandborste och en CTEK-laddare till husbilen.

När varan har levererats till mitt Amazon Locker är det bara att åka dit och hämta. Jag får en kod i appen som jag använder för att öppna skåpet. Om jag inte hämtar ut min beställning inom 3 dagar returernas allt till Amazon och jag får hela köpesumman tillbaka. Amazon Locker finns överallt, från stora städer till små byar.

Amazon har allt och mer

Du kan spendera dagar med att bara skärmshoppa på Amazon. Bakom alla kategorier finner du tusentals produkter. Allt från plastblommor till fönsterlister. Hur svenska e-handlare ska kunna värja sig mot den här jätten kommer att bli mycket intressant att få se under 2020.

Hur kan du leva utan Amazon?

Den frågan får vi av andra som har haft Amazon under en längre tid, när vi berättar att Amazon inte finns i Sverige. Och ja, efter bara en månad med Amazon förstår jag hur de tänker. Du märker även ute i fysiska butiker hur e-handelsjätten ändrat landskapet. I specialistbutiker finns ofta bara demoprylar så att du sedan kan köpa det du vill ha på Amazon. Andra butiksägare är oroliga när du bara går in tittar och frågar priser för de vet att du jämför med priset på Amazon – som oftast är mycket billigare.

Amazon öppnar i Sverige

Förväntningen är att Amazon öppnar upp i Sverige under 2020 och då kommer mycket att förändras. Några e-handlare kommer att fortsätta slåss om sina marknadsandelar i hopp om att konkurrera och andra kommer att ge sig direkt.

För i de länder som har Amazon går kunderna först in på Amazon och finns du inte där är det lika illa som att inte finnas på Google. Så stort är det.

Kanske är lösningen att ha båda – den egna e-butiken och Amazon – men varför underhålla en sajt bara för att du vill ha bungylina och fallskärm – som du såklart kan köpa på Amazon.

Om jag var e-handlare i Sverige skulle jag spendera en månad i ett Amazon-land bara för att förstå hur verkligheten ser ut och sen anpassa mig efter det. För Amazon dominerar totalt.

Här kan du läsa våra tidigare artiklar om Amazon.