Empati och Sympati – Öka din empati i fem enkla steg

Empati har de senaste åren fått allt mer uppmärksamhet. Företagsledare som Bill Drayton menar att empati är en nyckelförmåga för att överleva i dagens affärsvärld. En studie av Harvard Business Review visade att de mest empatiska företagen genererade 50% högre vinst än de minst empatiska. Men hur gör du då för att öka din empati?

Läs även: Empati och Sympati – liten skillnad med stor effekt

Empati är grunden för att skapa de relationer du behöver för att lyckas i såväl jobbsammanhang som fritid och familjeliv. Studie efter studie visar på fördelarna med att utveckla hög empati. Men du kanske känner att det inte är så enkelt och att du inte heller har tid att sätta dig in i hur du ska göra. Därför kommer här 5 tips för att öka din empati, och se till att du är på rätt spår för att nå framgång:

1. Lyssna aktivt.

Detta kan tyckas självklart, men hur ofta är du inte upptagen med din telefon samtidigt som du för en konversation. Studier visar dessutom att många är för upptagna med att tänka på vad de själva ska säga att de glömmer bort att lyssna. Var noga med att fokusera på vad den andre personen säger och gör korta sammanfattningar för att bekräfta att du förstått.

2. Ställ frågor.

Om man inte frågar får man inget veta. Allt för ofta tar människor saker för givet, och du tror dig kanske veta hur andra har det. Men ställ frågor för att verkligen sätta dig in i hur andra tänker, tycker och känner. I synnerhet om du är av en annan åsikt. Att utan att döma fråga ”kan du utveckla det där?” eller, ”hur kom du fram till den slutsatsen?” kan ge dig såväl större förståelse för den andre, som nya perspektiv för dina egna åsikter.

Läs även: Empati och Sympati – Att hantera starka känslor

3. Var nyfiken på främlingar.

Även om du har ett stort nätverk så är sannolikheten för att du har meningsfulla konversationer med personer som är mycket olika dig ganska liten. Vem är personen som sköter städningen på kontoret? Eller hen som sitter utanför mataffären på vägen hem? Prata inte bara om vädret, utan försök förstå vilka de är, vad deras bakgrund är, vilka likheter som ni delar. Gör det till en utmaning att prata med en främling varje vecka och du kommer inom kort känna att det är både stimulerande och utvecklande.

4. Dela med dig av dig själv.

Att våga öppna upp sig för någon annan och berätta om sina egna tankar och känslor kan vara obekvämt till en början. Men det finns otaliga exempel på personer som gjort just detta, och mötts av värme, förtroende och stärkta relationer. Människor som vågar visa sig sårbara visar sig i samma ögonblick starka, och det slår an en sträng hos andra. Det kan dessutom få andra att öppna upp sig och våga dela mer av sig själva.

5. Be om feedback.

Människor i din närhet har säkert en uppfattning om din empatiska förmåga. Om du vill utveckla den så är det till stor hjälp att kunna kolla om du faktiskt blivit bättre. Genom att berätta för personer som du umgås att du håller på att utveckla din empati och vill ha deras hjälp kan du få ärlig och konkret feedback som kan snabba på utvecklingen.

Att utveckla empati är i grunden ganska enkelt, det handlar om att vilja sätta sig in i hur en annan person har det. Däremot det kan kännas obekvämt, i synnerhet till en början. Men ingenting som är värt något kommer utan ansträngning. Börja följa dessa fem enkla steg, och du kommer snart märka att du lättare kan använda din empatiska förmåga för att skapa bättre affärer, bättre relationer och överlag trivas bättre med dig själv. Människor är trots allt sociala varelser, och det är i samspel med andra som vi verkligen kommer till vår rätt!

Behöver du content eller hjälp med att skriva texter? Vi på Karlssons Textbyrå kan hjälpa dig. Här kan du läsa mer om vad vi kan göra för ditt företag.