Elektronik har funnits sedan slutet av 1800-talet men det var inte förrän sent 1900-talet som den blev allmänt tillgänglig. Innan dess användes den främst inom forskning och industri. Det var inte förrän 1950-talet som elektronik började bli en del av vardagen för många människor. Sedan dess har utvecklingen gått snabbt framåt, och idag är elektronik en del av vardagen för de flesta människor i världen.

Det finns två huvudsakliga typer av elektronik: analoga och digitala. Analoga apparater använder en ström med konstant styrka för att styra olika funktioner. Digitala apparater däremot använder pulsar, eller pulserande ström, för att styra sina funktioner. Idag är de flesta apparater digitala, eftersom de ofta ger mer exakta resultat än analoga apparat.

Det finns olika sorters elektronik, och alla har olika funktioner. Men de flesta apparater idag använder en processor för att fungera. Processorer gör det möjligt för apparaten att utföra olika funktioner. De flesta processorer är digitala, men det finns också analoga processorer. Analoga processorer är oftast mer exakta, eftersom de inte använder pulserande ström.

Elektronik är en oumbärlig del av vardagen för oss alla. Hur många elektroniska apparater och hjälpmedel har du använt under morgonen innan du kommer till jobbet? I de flesta hem finns det minst en TV, en dator, en mobiltelefon och ett stereo- eller musiksystem. Och på jobbet använder vi ofta flera olika typer av elektronisk utrustning, från datorer och skrivare till telefoner och faxar.

På senare år har det blivit allt vanligare att man också har elektroniska hjälpmedel i form av GPS:er, MP3-spelare och digitala kameror. Och många bilar idag är fullt utrustade med olika typer av elektronik, från navigationssystem till handsfree-telefoner.

Vad vore vi utan elektroniken?

Elektroniken i våra liv har påverkat oss på många sätt. Vi tar den för givet när vi ser på TV eller när vi använder våra datorer och mobiltelefoner. Men det finns en baksida med elektroniken också, den kan vara beroendeframkallande och distraherande. Och det finns alltid en risk för att något ska gå sönder eller att vi ska tappa bort våra apparater.

En av de stora fördelarna med elektronik är dock att den gör det möjligt för oss att komma i kontakt med varandra på ett enkelt och bekvämt sätt. Vi kan ringa, sms:a och maila när som helst och var som helst. Och vi kan enkelt hålla koll på våra vänner och familjemedlemmar genom olika sociala medier som Facebook, Twitter och Instagram.

Det finns alltså både fördelar och nackdelar med elektronik. Men det är svårt att tänka sig en vardag utan elektroniken som finns runt oss. Den har blivit en del av våra liv, både på gott och ont.