eBay tror på VR-handel: öppnar världens första butik i Virtuell Verklighet

VR-tekniken har ju blivit något att det nya heta inom reklamvärlden på sistone, och tros av några bli nästa stora shoppinggrej att följa på den nu så växande handeln via mobiler. E-handelsjätten och auktionssajten eBay tänker vara först ut, och öppnar vad som enligt dem ska bli världens första affär i den virtuella verkligheten.

Man samarbetar med det Australiensiska företaget Myer, och sedan i onsdags kan man alltså shoppa i en butik från sig egen soffa i vardagsrummet.

Genom att ladda ner en app, eBay Virtual Reality Department Store, så behöver man “bara” ett VR-headset (Samsungs Gear-VR, till exempel). Företagen råkar också bjuda på 20 000 gratisexemplar av något de kalalr för “shopticals”, en budgetlösning som i stort sett är Google Cardboard-headsettet.

Väl i den virtuella butiken så kan man välja mellan ett antal kategorier (herrkläder, elektronik och så vidare). Användare kan välja sitt intresseområde, och shoppingupplevelsen anpassas därtill. En algoritm håller sedan koll på vad konsumenten verkar gilla, och fortsätter att anpassa shoppingturen under tiden som den pågår.

Drygt 100 av de populäraste varorna (klockor och BH:ar, till exempel) går att titta på i 3D, medan resten av de 12 500 produkterna än så länge bara finns i 2D. En rolig finness är att man styr med hjälp av blicken – titta ett par sekunder på ett föremål för att välja det.

Betalningen sköts dock inte via headsetet – när man väl lagt till föremålen i varukorgen så betalar man via eBay-appen i vanlig ordning.

Företaget säger till Mashable att de gärna är först ut, för att på så vis kunna lära sig mer om VR-teknikens förutsättningar och funktioner inom E-handelsbranschen.

“Innebär virtuell verklighet att man handlar under längre tid? Kommer online-försäljningen att öka i denna miljö?”, är några av frågorna man vill utröna. Man vill också kunna bygga en ännu mer sömlös upplevelse, och låta konsumenterna även få betala i VR-miljön.

Man funderar också kring att kunna låta flera personer handla tillsammans – vänner eller familjer, till exempel. “Är detta framtiden för upplevelsen av detaljhandel? Vi tror att det mycket väl kan vara det nu”, sade Steve Brennen, försäljningschef vid eBay.

Läs mer: Alibaba tänker satsa på VR-shopping

Huruvida de har rätt återstår att se. För närvarande kan man spana in presentationsvideon nedan, eller gå in på butiken sida här.