eBay skapar personaliserad shopping baserat på dina intressen

Precis som Netflix och Spotify ger rekommendationer på filmer eller musik som du sannolikt kommer gilla gör nu e-handelsplattformen eBay samma sak. Genom ett kort formulär tillsammans med din köphistorik skapas sedan en personaliserad shoppingupplevelse med förslag på produkter som du sannolikt kommer tycka om.

Det nya verktyget heter ”Shop your interest” och ligger väl i linje med såväl GDPR som konsumenternas förväntningar på mer personaliserade upplevelser. Enligt Bradford Shellhammer, chef för Browsing and personalization på eBay ber de att få reda på lite om användarna för att sedan kunna ge dem en bättre upplevelse. De som inte är villiga att dela med sig kommer kunna fortsätta shoppa precis som vanligt. De intressen som de frågar om är exempelvis”matlagning” och ”prylar” samt om du tycker om att handla produkter som ”vin”, ”te” eller ”Apple-produkter”.

Redan idag menar eBay att de kunnat skapa hundratals olika shoppingteman som användarna kan ta del av, dessa inkluderar bland annat olika idrottslag och klädstilar. Genom det nya verktyget hoppas de kunna skapa en unik upplevelse för varje enskild konsument. Utöver det lägger de även till möjligheten att visa produkter som konsumenten nyligen tittat på samt rekommendationer på ytterligare produkter, utan att ha fyllt i undersökningen. Det hela baseras enbart på vad du nyligen tittat på, en funktion som är mycket lik det som Amazon gör på sin e-handelsportal.

Många konsumenter ser sannolikt fram emot att fler företag tar efter och skapar mer personliga upplevelser, på ett sätt som känns respektfullt och värdefullt för konsumenterna. I slutänden handlar det om förtroende, och att veta att du som konsument får något tillbaka när du delar med dig av information till ett företag.