Dyrt för Google – kan få betala 77 miljarder för Java i Android

Det handlar inte om kaffe för robotar. Tvisten mellan Google och Oracle, tillverkaren av Java, har pågått sedan 2012. Nu kommer uppgifter kring hur mycket pengar som Oracle kräver av internetjätten – 9,3 miljarder dollar, alltså hela 77 miljoner svenska kronor.

Hela tvisten kommer från att Oracle anser att Google använt Java API i det mobila operativsystemet Android utan att betala för sig. Google hävdar dock å sin sida att API’s inte kan få något rättsligt skydd, och att man använt sig av Java på lagliga grunder.

Läs mer: Så mycket tjänar Google på Android – läckta siffror i domstol

Summan 77 miljarder är hela tio gånger större än den ursprungliga summan från 2012, som då slutade i att Juryn inte kunde enas kring beslutet. Oracle förklarar höjningen inför den kommande omgången (den nionde maj i år) med att man nu inkluderar alla versioner av Android – som haft en tydlig framgång de senaste fyra åren.

Faktum är att Googles kommande Android N kommer gå över till en Javaversion med öppen källkod – just för att slippa mer rättsliga tvister, kan man ana. Samtidigt är man noga med att hävda att Java bara är en liten del av Androids byggstenar, och knappast kan jämställas med den summan som Oracle nu kräver.

Och de har en anledning till att vara oroliga – om domstolen dömer till Oracles fördel kan det ge en ordentlig buckla i Googles framgångsmaskin.