Du anses lite dum om du har smileys i jobbmailen

Smileys har blivit ett internationellt sätt att uttrycka känslor och visa mer än vad som går att förmedla enbart genom text. Men det passar sig inte i alla sammanhang. Ny forskning visar att smileys i jobbmail gör att du upplevs som mindre kompetent, snarare än varm och omtänksam.
Det är en forskargrupp från Ben-Gurion och Haifa universiteten i Israel tillsammans med forskare från universitetet i Amsterdam som kommit fram till det lite förvånande resultatet. Genom att undersöka 549 personer från 29 olika länder, och deras inställning till smileys i olika sammanhang, kunde de konstatera att smileys bör undvikas i jobbsammanhang. Hela studien finns att läsa i senaste numret av Social Psychological and Personality Science Journal.
Ella Glikson, en av forskarna bakom studien, kommenterar: ”I formella e-postbrev i affärsvärlden är en smiley inte samma sak som ett leende”. Det finns med andra ord risk att du uppfattas som lite korkad, och inte förmår uttrycka dig tillräckligt i skrift genom att använda smileys i fel sammanhang.
Dock är frågan om det gäller även i Sverige, sannolikt är det olika beroende på bransch och situation också. I viss typ av jobbkommunikation kan en smiley sannolikt vara mycket väl på sin plats, medan den nog ska undvikas när du skickar ett svar på en offertförfrågan. Det handlar helt enkelt om att tänka efter före, som i så många andra situationer.