Dominikanska Republiken levererar både äventyr och sol

Kiting, valsafari och ridturer i storslagen natur. På den Dominikanska Republiken kan spänningsfaktorn bli lika hög som solfaktorn. Eller, så kan du bara ligga i horisontellt läge – och njuta på några av världens vackraste stränder.

DR_val

Vågarna slår högt över oss i den lilla båten som tar oss allt längre ut på öppet hav. Solen glimmar i vattnet, vinden blåser frisk i den varma luften. Långt bakom oss ser vi den vita sandstranden och palmerna som hänger höga och smala över det turkosa, karibiska havet. Båten stannar brått. Någon ropar på spanska från förarhytten. Alla vänder sig emot styrbord. Tio meter från båten ser vi ryggen på den första valen. Vi iakttar den en stund innan den reser sig högt över havsytan och slänger sig bakåt ner i djupet.

DR_IMG_1522

Strandliv eller äventyr
Vare sig du besöker kitesurfarnas paradis Puerto Plata i norr, Punta Cana i öst, eller den vilda oexploaterade sydvästkusten med Bahia de los Aguilas (Eagles Bay), så kan du uppleva såväl storslagen natur som vackra stränder.

DR_surfmacao

Högt och lågt
Dominikanska Republiken är kanske mest känd för vita stränder och kite-surfing. Till Puerto Plata reser folk från hela världen för att kita i de osedvanligt bra vindförhållandena. Men faktum är Dominikanska Republiken är ett land av stora kontraster. Om du tar dig inåt landet från turistparadiset Punta Cana tar det inte lång tid innan du stöter på kaffeplantager, frodiga höjder och milslånga slätter av sockerrör. I Jarabacoas höjder är det kallt nog för stora jordgubbsodlingar. Här hittar man också Karibiens högsta berg, Pico Duarte, som kan bestigas på tre dagar med hjälp av lokala små researrangörer och mulor. Under månaderna januari och februari bestigs Pico Duarte av omkring 2000 människor. Men under lågsäsong är det banat för en oförglömlig upplevelse – då är det sällan mer än 10-15 personer på berget per dag.

DR_IMG_1455

Färsk fisk och Pina Colada
Kustlinjen med sina milslånga stränder varvas med byar och dramatiska klippområden. Det finns en stark fisketradition i landet och där i fiskebyar såsom Bahayahibe, Macao och Samana, kan du äta helgrillad färsk fisk till ljudet av vågor och marengue musik på högsta volym, så kallad ”boca chica”. Till det serveras traditionellt ris och friterade mjölbananer. Maten måste självklart avnjutas med den lokala ölen Presidente. Eller varför inte en pina colada gjord på Dominikansk rom.

Artikeln är skriven av:

ebba_lovenskiold
Ebba Lövenskiold