Domändrama i december – vilket mediehus står som vinnare vid Lucia?

Mellan 13 oktober i år och 22 januari nästa år pågår en unik utförsäljning av domännamn när .SE (stiftelsen för internetinfrastruktur), via en auktion på Tradera, släpper domäner som inte tidigare gått att registrera.

Det är totalt 349 domännamn som släpps löpande och alla domäner gäller länder eller landskoder, där domänerna från början varit reserverade för respektive land, som haft förtur att registrera domänerna. Intresset från vissa länder har dock varit svalt, så nu väljer .SE att släppa domänerna i omgångar i auktionsperioder som pågår i 10-12 dagar.

Det har hittills varit relativt tyst om dessa domänauktioner, även om Dagens Analys skrev om det redan i oktober. Anledningen kan vara att de som är intresserade av att bjuda på dessa domäner inte vill ha onödig publicitet för auktionen, vilket skulle kunna driva upp priset.

Tillbaka till auktionen på Tradera: någon som hört talas om Tuvalu? Inte? Det är ett litet land i Polynesien, beläget mellan Hawaii, Nya Zeeland och Påskön. Vad är då så intressant med detta lilla land, med en befolkning på strax över 11.000 personer? Jo, landskoden för Tuvalu är ”tv”, och en av de domäner som släpps i början av december och som avslutas 12 december, är tv.se. En domän som säkert mediehuset Schibsted vill säkra upp, så inget annat mediehus lyckas kapa åt sig en topplacering på Google kring tv-sökningar i konkurrens med tv.nu (en sajt Schibsted köpte redan 2007 och som har en imponerande veckotrafik runt 700.000 unika webbläsare).

Här hittar du auktionen (tv.se), som pågår till 12 december kl 11:31.

Relaterat: Nu kan du äga USA.se

Men, Schibsted är knappast ensamma om att vilja köpa tv.se – även Bonnier och MTG ser säkert potentialen för tv.se, och kanske även möjligheten att sätta några käppar i hjulet för denna trafikmotor.Så, denna landskod för en liten stat i Polynesien har alla förutsättningar att bli den dyraste domänen i den pågående domänauktionen.

Hur mycket den kan vara värd? Jag frågade tre personer, som alla arbetar professionellt med domäner, och deras gissning är någonstans mellan 415.000 kr och 500.000 kr. Frågan är om det räcker om alla mediehus – och kanske någon joker som Com Hem eller Canal Digital – vill vara med i TV-leken. Till Lucia får domändramat sin upplösning.

Artikeln är skriven av

christer_pettersson_litenbild
Christer Pettersson
Nordic E-commerce Manager
Kuoni Nordic AB