Disney världens starkaste varumärke – medan Volkswagen faller i sviterna av skandal

Stjärnornas krig har lyft Disney till stjärnorna – nu är de världens starkaste varumärke. Samtidigt har biljätten Volkswagen fallit som en sten efter utsläppskandalerna. Detta står att läsa i senaste rapporten från Brand Finance.

Den årliga rapporten Global 500, som listar de största, starkaste och värdefullaste företagen har nyligen kommit ut. Ett varumärkes styrka mäts exempelvis via sådana faktorer som bland annat kännedom (familiarity), lojalitet, marknadsinvesteringar och ryktbarhet.

I toppen denna gång finns Disney, som petat ner leksakstillverkaren Lego till en andraplats –  med 91.8 mot 91.6 på indexskalan (vars topp är 100).  På delad tredjeplats återfinns sminkjätten L’Oréal och revisorsföretaget PwC – båda alltså med 91.5.

Läs mer: Har Sverige tappat sitt digitala försprång? Här är några globala reflektioner

Det är den senaste filmen,  Star Wars The Force Awakens som bara under premiärhelgen genererade 1 miljard dollar (ca 8,5 svenska miljarder kronor). Inte nog med det så har leksakerna kring filmen redan dragit in 700 miljoner dollar, och mer lär det bli.

Nu är varken Apple eller Google på något sätt ute ur toppen, och båda är exempelvis i toppen av världen mest värdefulla företag – Apples varumärke är värt nästan 145 miljarder dollar (över 1,2 triljoner kronor). Google är stark tvåa med “ynka” 94 miljarder dollar.

Årets fallande stjärna – ja, utsläppsskandalerna har träffat Volkswagen väldigt hårt, och de har fallit i rankingen från plats 17 hela vägen ner till plats 56. Konsekvenserna av att ha fifflat med miljöbilar kan visa sig förfölja företaget i många år till.

Rapporten kan laddas ner och läsas här.