Din datormus avslöjar dina känslor

Ja, du läste rätt. Enligt en färsk studie så kan man se om klickaren är upprörd eller inte. Resultaten kan leda till framtida “smarta” webbsidor som kan känna av ditt känslotillstånd.

Det är forskare vid Brigham Young University som gjort en studie där de ville se om man kunde avgöra om en person var upprörd eller lugn bara genom att undersöka musrörelserna. Man gjorde detta genom att låta försökspersoner klicka sig runt på långsamma sidor, eller låta dem svara på texttunga frågeformulär (och man undrar om det kan vara etiskt korrekt att utföra sådana försök!?).

Resultaten visar på att en lugn person rör musen på ett lugnt, avslappnat sätt. En upprörd person, däremot, rör omkring musen i ett ryckigt och oregelbundet mönster. I motsats till vad man kan tro rör man också musen långsammare när man upprörd, inte snabbare.

Läs mer: Framtidens sökmotor förstår dina känslor

Forskarna tror att ett framtida användningsområde kan vara “smarta” webbsidor, som känner av om besökaren är upprörd och anpassa sig därefter. En metod jag kan komma på är att sidan tipsar mig om att sluta slå huvudet i bordet, eller annat som kan spara pengar för möjliga läkarbesök relaterade till webbsidor som hatar mig. Förlåt, laddar långsamt.

För tillfället ser man också över möjligheten att undersöka liknande fenomen rörande mobila användare. Vill man läsa studien i sin helhet finns den här.