Digital marknadsföring växer och frodas – Men banner-annonser är en kvarleva från 1900-talet

Jag älskar digitala kanaler. Google svarar på mina frågor när jag letar efter något, Facebook levererar en Feed så att jag kan ha koll på mina kompisar. Twitter levererar relevanta nyheter och LinkedIn ger mig en inblick i affärsvärlden.

Alla dessa kanaler sätter mig som användare i framsätet, sen går jag in på olika nyhetssajter och möts av kassa bannerannonser en kvarleva från internets födelse. Det enda som har hänt är att de har blivit större, fler och allt mer irrelevanta. Hur gick till egentligen?

Internet och sociala medier är en underbar plats att vistas på, allt jag är intresserad av finns där. Den bästa musiken finns på Spotify, fimer på Netflix och Play-tjänster där jag kan hitta allt jag vill titta på.

Sociala medier har blivit en naturlig del för mig att snacka och kommunicera med mina kompisar och mina affärsbekanta. Behöver jag något söker jag på Google så hittar de det jag vill ha. Jag kan ha affärsmöten via Skype där utvecklare visar vad de har hittat på för coola tjänster.

Sen går jag in på olika nyhetsmedier på nätet och möts av en digital spegling av deras print eller TV-affär, som tyvärr är helt nedlusat av dåliga annonser och retargeting utan intelligens. Jag undrar vad händer hos dessa företag, har de helt missat att de har data som de kan analysera mitt beteende på och koppla på AI (Artificiell Intelligens) på och ge mig som användare en grym upplevelse med annonser i en kontext som passar in på tid på dygnet och på den plats jag befinner mig på via GEO-taggning.

Men inte då jag är förföljd av exakt samma kassa annonser på absolut alla webbplatser via programmatic och RTB utan data och analys.

Vad skall jag göra, jag älskar annonser. Men inte för saker som jag ALDRIG kommer att köpa, eller saker som jag precis har köpt och inte tänker köpa det närmaste året.

Jag vill ha annonser i en kontext som ger mig en grym användarupplevelse så att jag trycker på köpknappen när jag är inne på sajten, det är det jag vill ha.

Kan inte någon ägna 10% av tiden som de säljer annonser på analys och optimering till mig som användare?