Digital ångest – ett märkligt fenomen

Avslappnat surfande eller tvångsmässigt behov av att hela tiden uppdatera sig om vad som hänt? Handen på hjärtat, har du upplevt ångest eller stress av sociala medier någon gång?

Jag tror att du har det. Mångas problem idag är att vilja hänga med. Få saker går så fort fram som det digitala och det kommer ständigt nya saker, ny teknik, nya plattformar och det skapas nya behov. Inte så konstigt egentligen att det påverkas oss. Men frågan vi måste ställa oss är om det är ok att det gör det? Är det ok att konstant känna ett behov av vara uppkopplad eller att kolla av dina sociala kanaler? Hur känns det de stunder när du inte är uppkopplad?

Det sägs att ca 50% av alla chefer lider av digital ångest. Ångest över att inte hinna lägga tid på att hänga med, ångest över att det går bättre för andra företag eller ångest över alla verktyg och plattformar som de kanske hade behövt men inte tagit tag i.

Jag tror att den digitala ångesten mest bottnar i förändring. Precis som jag redan nämnt händer det mycket i den digitala världen och det verkar inte finnas en botten på all information som flödar runt. Vi människor är inte speciellt förtjusta i alltför snabba och plötsliga förändringar, vi hänger helt enkelt inte med. Kommer det ett nytt socialt nätverk kan vi få ångest över att vi kanske borde gå med ”bara för att ha koll”, eller om det kommer nya sätt att mäta sin närvaro i sociala medier så känns det alltför viktigt för att ignorera. Men hur ska vi ta oss tiden och framför allt, vad ska vi prioritera?

Lösningen är att vi måste utgå från oss själva. Vad vill vi specialisera oss på och hur vill vi utöva vår expertis. Sen tror jag även på att man ibland behöver ta en digital time out och bara koppla ner. Njuta av en bok eller gå ut och promenera. Givetvis utan telefon eller surfplatta. Sitter vi och läser på surfplattan kommer vi garanterat att bli distraherade av nya notiser från Facebook eller Twitter. Stäng av. Koppla bort. Bara en liten stund.