Här är de mest populära riksdagspartierna på Google – län för län

Novus, KantarSifo, Ipsos… Ja, det finns massor av olika undersökningar som primärt baserar sina resultat på ett par tusen intervjuer som så siar om hur årets val utfaller. Men vad för andra verktyg finns det, och hur kan vi faktiskt få en indikation på vad var och varannan svensk sitter och funderar på att rösta på den 11 september?

Dagensanalys.se har i sin undersökning använt sig av data från världens (och Sveriges) största sökmotor – Google. Genom att djupdyka i Google sökdata från hela Augusti 2022 län för län kan vi med hjälp av denna stora datamängd få en direkt insyn i vilka av Sveriges 5 största partier som svenskar runt om i landet försöker informera sig om. Om vi antar att en ökad andel av sökningar för ett visst parti också visar på intresse för att en individs röst går just dit, kan vi med hjälp av nedanstående data få en god indikation hur de olika länen runt om i Sverige eventuellt kommer rösta. Det ska dock omnämnas att det absolut inte finns några garantier för att ett ökat sökintresse också motsvarar ett intresse för att rösta, men vi menar definitivt att indikationer kan identifieras med datan som underlag.  Läs mer nedan och använd de interaktiva visualiseringarna för att få en inblick i all data vi samlat in och sammanställt.

Sverigedemokraterna dominerade på Google i Augusti

Ovan fick du en möjlighet att filtrera datan och se andelen av sökningar som Sveriges 5 största partier har uppnått under Augusti månad i Sveriges olika län. Utan en mer ingående analys kan vi direkt se att Sverigedemokraterna överlägset dominerar i förhållande till de andra partierna. Detta är kanske inte så konstigt, då många undersökningar visar på att de kan bli Sveriges nästa största parti den 11 September. Detta kan även ses i tabellen nedan, där det faktiskt visar sig att de utklassar samtliga andra partier genom att vara det parti som undersöks allra mest under Augusti månad.

Vänsterpartiet väldigt populärt trots sin storlek

Vad vi ytterligare kan se i tabellen nedan är att Vänsterpartier i flera län är det parti som får näst flest sökningar i relation till de andra partierna. Det ska dock omnämnas att tabellen nedan har valt V som andra största parti i flera tillfällen, även om både V och S har uppnått 16% av sökningarna (vilket kan ses i grafen ovan). Oavsett, om vi ska tro på teorin att intresset för ett parti på Google också resulterar i flera röster eller ej, ser Vänsterpartier ut att gå mot ett av sina bästa val på länge.

Använd de interaktiva graferna på din egen webbsida

Vill du visa de interaktiva graferna direkt på din site? Det går alldeles utmärkt att visa dem på din site genom att bädda in graferna på din site, vilket är ett vanligt sätt att dela interaktiv media och material mellan webbsidor.

För att bädda in diagrammet kan du använda denna kodsnutt:

<iframe style="border: none;" src="https://www.dagensanalys.se/interaktiv-graf-1/" name="Interaktiv Graf 1" width="100%" height="715px" scrolling="No"></iframe>

Om du också vill bädda in tabellen, kan du göra det med denna kodsnutt:

<iframe style="border: none;" src="https://www.dagensanalys.se/interkativ-tabell-1/" name="Interaktiv Graf 1" width="100%" height="1100px" scrolling="Yes"></iframe>

Om Dagensanalys.se

Dagensanalys.se har under många år varit ett av Sveriges största magasin om digitala trender, IT och teknologi. Genom vår expertis inom den digitala världen kan vi sammanställa rapporter som den här för att informera gemene man om trender och data som finns tillgänglig från säkra källor runt om på nätet. Dagensanalys.se drivs i dagsläget av IBG Digital AB.