Viktigaste nyheterna från förra veckan

Den föregående veckan kännetecknas bland annat av mobiltelefonens kraftigt ökande betydelse för reklamindustrin, lärdomar från en viss presidentvalskampanj och så ett otäckt fall av regeringskontroll via sociala medier.

Mobiltelefonen som ett superviktigt verktyg för shoppareenligt siffror från Nielsen som vi rapporterade om så är mobilen numera en “konstant följeslagare med starka fördelar”. Den är med och avgör var och vad vi köper, och då menas inte internetshoppande. Minst varannan använder exempelvis mobilen för att jämföra priser eller få mer information innan man handlar.

Smartphonen har också blivit en så viktig del av vårt liv att 8 av 10 måste kolla till den bara någon stund efter att man vaknat – känner ni igen det? Detta har naturligtvis lett till att annonsbudgetarna i allt större utsträckning satsar på just mobilen, kunde vi läsa här.

Vi använder också ofta mobilen för att skriva inlägg på sociala medier, ofta med foton på appar som Instagram eller tjänster som Twitter. Det visar sig att detta används av skrupellösa företag som (med ekonomiskt stöd från amerikanska säkerhetsorganisationen CIA) med hjälp av sociala medier kunde övervaka demonstranter.

Företaget – som heter Geofeedia – uppmärksammades i en rapport från ACLU (American Civil Liberties Union) där man bland annat skrev att man använt sig av uppgifter direkt från Twitter, Facebook och Instagram. Dessa tre har nu stängt av företagets tillgång till deras data, men man blir naturligtvis inte mindre orolig. När kommer nästa skandal?

Och apropå skandaler så skrev vi också en del om hur den pågående presidentvalskampanjen i USA kan användas som exempel på bra och dåliga tricks för marknadsförare på nätet. Utöver en liten sammanställning av lärdomarna i artikelformat, så diskuterades detta (och annat intressant) i DA-podden som man kan lyssna på här.