Detta bör varje marknadsförare veta – så mäter de stora sociala plattformarna videovisningar

Det har ju numera i stort sett blivit nödvändigt för en seriös annonskampanj att satsa på sociala medier, och på senare tid så har videons möjligheter och betydelse för reklamen också ökat stort. Men det finns en fråga som alla marknadsförare borde ha koll på – hur mäter man egentligen den digitala videoreklamens räckvidd? Vad är det man betalar för?

Facebook, Twitter, Snapchat och YouTube – alla dessa tillämpar olika metoder för sina mätningar av antalet videovisningar, och detta medför både fördelar och nackdelar. Ibland behöver man en gemensam standard, som kan jämföras med TV-reklamen – och ibland så vill man ha en annan sorts mätmetod för att bättre få koll på de unika möjligheterna som erbjuds på enskilda plattformar, skriver AdWeek.

Men hur skiljer sig de olika plattformarnas mätmetoder åt – och inte minst, hur tar de betalt av annonsörerna? Att annonsera på nätet riskerar ju att bli något av en roulette, och en videovisning på Facebook är inte alls samma sak som en videovisning på Snapchat. Ofta så är det plattformarna själva som står för siffrorna – ett givet problem, såklart. Så hur ser de stora plattformarnas rutiner ut då?

Facebook och Instagram: Instagram och dess ägare, Facebook, är onekligen jättarna på arenan. Facebooks 1,1 miljard dagliga användare och Instagram 300 miljoner lockar till sig många annonsörer.

  • Så tar man betalt från annonsörerna: Antingen så räknas en annons som visad om den dykt upp i nyhetsflödet, eller om en video setts i mer än 10 sekunder. Facebook har avtal med några tredjepartsaktörer (Moat, comScore, Nielsen) men som vi skrivit om tidigare så finns det ändå en del kontroverser kring “fejjans” mätmetoder.
  • Så räknar man ut priset på videoannonser: Annonsörerna kan betala antingen för varje visning (“cost-per-impression”), alltså så fort videon synts till i ett nyhetsflöde; eller så kan man betala för varje gång videon visats i längre än 10 sekunder på skärmen.

Läs mer: Branschorganisation vill se mer tredjepartsmätningar av reklam på Facebook

Snapchat: Denna stigande stjärna bland sociala medieappar har över 150 miljoner användare dagligen, många av dem tonåringar och unga vuxna (“millennials”) – en trendkänslig publik som en del annonsörer gör allt för allt nå.

  • Så tar man betalt från annonsörerna: En visning är, enligt Snapchats sätt att mäta, ett klick som öppnar en “story” i flödet. Snapchat tar betalt varje gång en video visas på detta sätt, oavsett hur länge man tittat på den. Det kan alltså röra sig om en halv sekund eller mindre. Samtidigt så har man börjat använda sig av mer avancerad data, bland annat från tredjepartsaktörer som Nielsen och Millward Brown Digital. Man lovar också förbättrade möjligheter till riktad annonsering i framtiden, så kallad “behavior targeting”.

YouTube: Över en miljard användare världen över, och många efterfesters favorit.

  • Så tar man betalt från annonsörerna: Varje gång någon tittar på en av de skippbara pre-roll videoannonserna i 30 sekunder så får annonsören betala. Samma sak gäller om annonsen är kortare än 30 sekunder men sågs i sin helhet, eller om en användare klickar på annonser. Men många menar att Google (som äger plattformen) inte gör sig särskilt lättillgängliga när det kommer till detaljerade mätmetoder, och saknar bra tredjepartsmätningar. YouTubes försök till att tävla om TV-budgetarna kommer att öka kraven på förändring.

Läs mer: Googlestudie; gränsen mellan TV och YouTube suddas ut

Twitter: 313 miljoner användare i månaden – en tidigare superstjärna, som de senaste åren inte haft lika stor fart. Å andra sidan så satsar man mycket på just video.

  • Så tar man betalt från annonsörerna: Man ger annonsören två val – antingen när en video visas i sin helhet (100 procent) på skärmen i 3 sekunder, eller när 50 procent av annonsen visas i två sekunder; i det senare fallet så följer man en standard skapad av Media Rating Council, USA:s officiella mätorganisation för industrin. Detta är något man är ensam om, och Twitters samarbete med trejdepartsmätningar gör att de gillas lite extra av marknadsförarna och står ut från konkurrensen.

Pinterest: Kanske inte den mest kända plattformen i Sverige, men har ändå 150 miljoner användare varje månad. Man började med att visa videoannonser för bara två månader sedan.

  • Så tar man betalt från annonsörerna: Man betalar för varje klick som en video fått. Videoklippen visas först som förhandsvisningar i ett flöde, fram tills att användarna klickar på den. När detta väl skett dras pengarna från annonsören, och användaren visas annonsen i helskärm – och Pinterest lovar att detta ska vara riktigt “snygga” och “putsade” annonser.

Källa: AdWeek