Det sociala YouTube är snart här

När du tittar på en YouTube video kan du såklart lämna en kommentar, eller ge tumme upp eller tumme ner. Men snart kommer din videoupplevelse att bli betydligt mer social.
YouTube håller precis på att testa sin nya app Uptime, där tanken är att användare ska kunna interagera med varandra genom filmen. Du kan trycka på filmen för att skapa ett glitterregn, eller posta emojis och kommentarer till filmen som andra användare sedan kan se.
Designen är ungdomlig och bjuder in till att lämna reaktioner på samma sätt som Periscope och Facebook Live. Det är dessa funktioner som gör att YouTube hoppas att Uptime får bättre genomslag än tidigare sociala videoappar som WeMesh, LiveLead och YouTube Social. Dessutom finns dina reaktioner kvar för andra att se även om de inte kan titta på videon samtidigt som du.
Exakt vilken skillnad från det vanliga YouTube som Uptime kommer innebära är svårt att svara på. Redan idag kan alla som ser en video se tidigare tittares kommentarer. Den stora skillnaden skulle i sådana fall vara att du ser vilka av dina vänner som tittar på videon samtidigt som du.
Du kan söka upp klipp på YouTube och ladda över dem till Uptime så andra kan hitta dem. Det finns även ett begränsat utbud med filmer redan i appen, mestadels från YouTube under rubriken ”Staff Pick”.
Dock finns det en hel del utvecklingsområden för att appen ska bli användarvänlig. Det finns ingen möjlighet att söka i olika kategorier, vilket gör att alla videoklipp ligger i en stor hög. Ej heller kan du se vilka klipp som redan delats i ditt nätverk, och spam-faktorn riskerar därför att bli hög.
På tal om ditt nätverk så finns det inte heller någon koppling till din befintliga adressbok, varken i mobilen eller mailen. Du kan heller inte importera kontakter från något annat socialt nätverk, utan alla inbjudningar måste du skicka separat. Detta kan dock vara en konsekvens av att det fortfarande är en beta-version.
En hel del andra funktioner som användare vant sig vid saknas också, som möjligheten att scrolla till toppen av flödet genom att trycka högst upp på skärmen. Inte heller live-streaming är möjligt, även om det känns som en lågt hängande frukt med tanke på hur utvecklingen sett ut det senaste året.
Summa summarum kan det här möjligtvis vara appen som lyckas göra videotittande till en social aktivitet. Men för att lyckas finns än så länge många saker som behöver fungera bättre. Appen är än så länge i ”invite-only”-läge, men är du sugen på att testa så är lösenordet ”pizza”. Mycket nöje!