Det skadar väl inte att ha lite koll, eller?

Drömmen om det fria internet fick sig ännu en törn i dagarna, när det annars vanligtvis liberala England lade fram ett lagförslag om att all internetaktivitet ska sparas i tolv månader. All! Både ditt besök här på Dagensanalys.se och det på porrsidan, förlåt, internetbanken, som du gjorde nyss.

Motivet är att ge polis och underrättelsetjänst bättre möjlighet att skydda oss mot terrorism och annat otyg i vår otrygga värld. Regeringen hävdar att den nya Investigatory Powers Bill är en värdig förbättring och vidareutveckling av den framstressade DRIPA, som pensioneras i och med att den nya lagen träder i kraft. Försvararna av ett fritt internet, bland dem rättighetsorganisationen Big Brother Watch, är inte övertygade om lagens förträfflighet.

Tankarna går osökt till London på Skakespeares tid, en genomreglerad och hårt övervakad stad, där det gällde att vara på rätt sida floden vid mörkrets inbrott, för att inte hamna i finkan. Skillnaden mot idag är att hur hårt myndigheterna än jobbade för att ta sig in i medborgarnas privatliv på den tiden, hade de inga verktyg som på några villkor kunde mäta sig med internet. Finns det något du gör av någon betydelse som aldrig fått dig att besöka en hemsida eller googla ett begrepp? Går det en timme av vaken tid utan att du kollar upp något på din mobil?

Den som kontrollerar internet, kontrollerar människorna idag, i alla fall i den rika delen av världen. Håll tummarna för att de brittiska parlamentsledamöterna är klocka nog att ifrågasätta den nya lagen på allvar. Och håll utkik efter liknande lagförslag i Sverige. När övervakning via internet senast diskuterades på allvar i Riksdagen, stod en viss Annie Johansson på barrikaderna och lyckades få till viktiga mildringar av FRA-lagen. Kan vi hoppas på att hon står upp för det fria ordet nu också, när hon är partiledare och heter Lööf?

Läs mer här.