Det krävs miljonförluster för att starta en onlinetidning

Att starta en onlinetidning kan verka enkelt för den oinsatte. Men några exempel från den gångna året visar återigen att även de framgångsrika onlinemagasinen måste räkna med miljonförluster.
Nyligen gick den kända onlinetidningen Breakit ut själva med siffrorna för 2016, efter 2015 års förluster på 1, 2 miljoner kronor. Denna gång redovisar man ännu större förlustsiffror, på 1,5 miljoner.
Läs mer: Breakit erbjuder basturökt skinka
Det ska dock påpekas att man uppger att omsättningen ökat från 1,8 miljoner till 6,4 miljoner kronor – miljonförlusten är enligt medgrundaren Olle Aronssons ord “enligt plan”. Man måste räkna med förluster i miljonklassen de första åren, verkar det som.
Ett annat exempel är “seniorsajten” News55, som enligt Resumé har gått med nästan fem miljoner kronors förlust, efter ett förlängt verksamhetsår som dock också givit en omsättning på 2,6 miljoner kronor.
Internet ger såklart stora möjligheter, och i stort sett vem som helst med internetuppkoppling kan starta en egen blogg. Men för att lansera en ordentlig onlinetidning så krävs det ordentliga resurser och möjligheten att hantera förluster i miljonklassen. Kan detta bli ännu svårare med den växande mängden reklamblockerare bland dagens internetanvändare?