Det här vill unga ha på sin arbetsplats

Vad letar egentligen unga efter hos en framtida arbetsgivare? Den frågan ville företaget Transcom få svar på, och tillsammans med undersökningsföretaget Gfk Norm genomförde de därför en undersökning bland över 1000 unga mellan 18-30 år.
Resultatet visar att dagens unga är betydligt mer digitala även när det kommer till att söka jobb. Endast 20 % söker jobb visa platsannonser i tidningar, och 15 % på jobbmässor. Den stora majoriteten letar istället via nätet, och då gärna på sociala medier såsom Facebook och LinkedIn. Allra mest använt är dock fortfarande arbetsförmedlingen, där närmare 70 % av unga kvinnor, och 48 % av unga män letar jobb. De två andra stora kanalerna är via vänner och bekanta (57% i snitt) och jobbsajter såsom Metrojobb, Monster, Academic Work etc. (55 % i snitt).
Men de unga funderar även mycket på vad de får från en arbetsplats också. Önskemålen om förmåner ser idag annorlunda och vanligast bland såväl män som kvinnor är tillgången till ett gym. Många vill dessutom gärna ha en massör, och så många som en fjärdedel efterfrågar psykolog. I fokus står med andra ord såväl fysisk som psykisk hälsa, men även hjälp med olika typer av vardagstjänster såsom ekonomisk rådgivare, barnpassning, städhjälp i hemmet och privat kock är förmåner som mer än 20 % av de unga skulle vilja ha.
För företag innebär det dubbla utmaningar:

  • Dels måste de ha en starkt digital närvaro, eller i minsta fall se till att platsannonserna finns på digitala sajter. Allra helst ska den jobbsökande kunna skaffa sig en bra bild av företaget genom dess digitala kanaler, och då är det inte bara hemsidan som är viktig, utan även LinkedIn och andra sociala medier.
  • Dels behöver företagen fundera på vilka förmåner som erbjuds. Det är inte bara lön och bonus som är viktigt, utan i allt högre utsträckning konkreta tjänster som gör det enklare att ha den livsstil man önskar. Om de unga är villiga att acceptera lägre monetära ersättningar i utbyte mot gymkort och städhjälp framgår inte av undersökningen, men det är rimligt att anta att en sådan diskussion kan föras med en jobbsökande.