Det här vill du egentligen inte veta – Google mosar alla

Alphabet, Googles holdingbolag, är nu världens största medieägare, detta avslöjar en helt ny rapport. Bolaget äger hela 12 procent av den totala medieomsättningen i världen, och är störst av de digitala företagen som styr den uppkopplade världens annonsmarknader.

Den största delen av dessa 12 procent kommer via annonsförsäljningarna från Google och YouTube, och exempelvis i USA så har man annonsintäkter som är 166 procent större än The Walt Disney Company, som är nummer två på listan.

Utöver de två nämnda ovan består topp fem också av Comcast, Twentieth Century Fox och Facebook, enligt rapporten “Top Thirty Global Media Owners” från Zenith.

Det är också de digitala bolagen som växer starkast idag, med Google i ledningen följt av Facebook, kinesiska Baidu, Yahoo och Microsoft. Dessa fem digitala jättar har sammanlagt 19 procent av världens digitala annonsbudgetar samlade under sig och 65 procent av Internetbaserade intäkter.

Den enes bröd, den andres död – så går ordspråket och de digitala företagens tillväxt går ut över mer traditionella “gamlingar”. Framför allt tidningshus, har det allt svårare på marknaden och hälften av dem går back enligt rapporten.

Jonathan Barnard från Zenith tror att den digitala annonsteknologin kommer att spridas till traditionell media, och “röra om bland traditionella medieägare, men också ge dem nya tillfällen för tillväxt”.

Vill du veta mer så finns rapporten här.

Läs mer: Så här påverkas du av Googles senaste ändringar