Så här gick det när de gav upp Facebook

Vad skulle hända om du slutade använda Facebook? En fråga som forskare på Stansford ville ta reda på. Så här gick det.

För att kunna genomföra studien och studera effekterna övertalades tusentals användare att lämna Facebook under fyra veckor.  Vissa användare fick betalt och andra uppmuntrades att självmant lämna Facebook. Fyra veckor kanske inte låter så länge men tänk själv om du skulle göra det. Tror de flesta av oss skulle bli rastlösa och känna abstinens.

Syftet med studien var att få en bättre förståelse för hur det sociala nätverket påverkar politiska åsikter och den mentala hälsan.

Det här händer när du slutar med Facebook

1. Användare som gav upp Facebook spenderade mindre tid online. Deras Facebook-tid ersattes inte med andra appar eller webbplatser. Istället spenderades mer tid med att titta på tv och umgås med vänner och familj.

2. Personerna i studien blev mindre informerade om omvärlden, men även mindre politiskt polariserade.

3. Den mentala hälsan förbättrades. Studien visar att de som gav upp Facebook blev mer välmående.

4. De personer som lämnade Facebook temporärt sa att de planerar att spendera mindre tid på det sociala nätverket efter att studien var avslutad.

Med andra ord får du mer tid över till annat, din mentala hälsa förbättras men du får sämre koll på omvärlden, du börjar titta på TV igen och du har ingen aning om när Kalle, eller vad han nu heter, fyller år.

Här kan du läsa en intervju med Matthew Gentzkow, en av forskarna bakom studien.