Det här får du som annonsör INTE göra på Facebook

Efter att det avslöjats att Facebook gjort det möjligt för omoraliska annonsörer att nå ut på plattformen har man tagit tag i sina problem genom att skissa ned nya riktlinjer.
Senaste tiden har Facebook fått utstå en del kritik för annonser och annonsörer som härjat på plattformen. Bland annat från Ryssland som påverkat valet i USA, för att man kunnat diskriminera genom målgruppsökningar och för att man kunnat annonsera till höger-extrema individer. Utöver detta har Facebook haft flertalet mätproblem.
För att få bukt på sina problem och locka tillbaka både användare och annonsörer har man nu tagit fram “social network’s advertising principles”.
“While the world and our services are always evolving, we thought it would be helpful to lay out the principles that guide our decision-making when it comes to advertising across Facebook, Messenger and Instagram,” skriver Facebook chef för annonsprodukter Rob Goldman på deras blogg.
Riktlinjerna innehåller skydd mot personlig information, transparens och att annonsörer ska tänka på konsumenterna först.
Här är några ledord så att du förstår kontentan:
We build for people first
We don’t sell your data
You can control the ads you see
Advertising should be transparent
Advertising should be safe and civil; it should not divide or discriminate
Advertising should empower businesses big and small
We’re always improving our advertising

Och här kan du läsa alla riktlinjer.
Som med allt finns det för- och nackdelar. För Facebook är fördelen med sin så kallade ‘self-service ad plattform’ att vem som helst kan när som helst skicka ut annonser till alla användare. Nackdelen är att – vem som helst – även inkluderar höger-extrema, kriminella, pedofiler, troll och andra som kretsar i dessa samhällsgrupper. Något man kanske borde tänkt på redan från början.