Vi har stängt från 1 april 2020
Keymetrics

Det går trögt för Youtube Red – nu erbjuder de en gratis Chromecast

YouTube Red är den reklamfria betal-varianten av den populära online-videosidan som det Googleägda företaget hoppades skulle ta världen med storm. Så icke fallet, och nu verkar man istället vilja locka till sig fler användare med hjälp av lockvaror – som en gratis Chromecast, till exempel.

Huruvida folk hellre tittar på reklam än betalar, eller om de helt enkelt har en reklamblockerare är oklart (men det sista alternativet troligt) men faktum är att prenumerationerna av YouTube Red har varit rätt få.

De användare som dock är prenumeranter av tjänsten har på sistone börjat få mejl från företaget, där man tackar för deras lojalitet, och erbjuder en gratis Chromecast som tack.

En Chromecast (i stort sett en TV-dosa som gör en vanligt TV ”smart”, alltså uppkopplad) går på 390 kronor, så bara den är värd ett 100-kronorsabonnemang på Red (eller ja, nu kan vi ju inte använda tjänsten i Sverige än) i någon månad.

Det är lite oklart om vilka faktorer det som avgör om man får en Chromecast – det är både nya och gamla användare som rapporterat att de fått mejlet.

Frågan är förstås hur mycket detta hjälper YouTube i längden, men man kan säkert räkna med en kortsiktigt effekt av sådana lockvaror.

Läs mer: Youtube Red drar igång egna serier och filmer – och skrämmer livet ur PewDiePie

Den 1 april 2020 släckte vi lampan här på Dagens Analys.