Det dolda internet – att surfa på “The Dark Web”

Den har nästan fått en mytologisk ställning, det dolda internet. Här kan man hitta skumma typer som säljer udda och ofta rentav livsfarliga tjänster. Men hur gör man egentligen för att komma ut i dessa mörka farvatten?

Det finns inget direkt farligt med att bara installera det nödvändiga programmet, men det bör påpekas att det sker på egen risk. Förutom skadlig programvara så är det också en stundtals ganska otrevlig plats att vara på.

Läs mer: Här är de mest nedladdade TV-serierna

Till att börja med måste man googla fram och installera webbläsaren Tor, som är ett program som döljer användarens identitet och låter denne besöka sajter som annars är blockerade. Exempelvis slumpar läsaren fram ett falskt id-nummer.

Tor har även en egen webbsökarfunktion – den fyndigt namngivna “Disconnect” – som söker igenom bland annan Google, Bing och DuckDuckGo utan att spåra sökningarna.

darkwebb_1

För att hitta de dolda sidorna kan man inte använda sig av vanliga adresser (som bing.com). Istället består dessa av en hop av olika ord och tecken, som alla slutar med ett “.onion”.  För att hitta dessa gömda sidor måste man leta sig fram till ett dataregister med tor-adresser, och dessa är endast åtkomliga för den som använder sig av just Tor.

Många av sidorna är bara blinda länkar, och andra rena bluffen. Men man kan också hitta en amazon-klon som låter en handla sådant som droger och misstänkt billig elektronik. Andra “vardagliga” kategorier för den skrupellösa mafioson är exempelvis stulna identiteter, lönnmord eller vapen. Stulna Netflix- och Spotifykonton är andra saker som kan grävas fram.

darkwebb_2

Om du är nöjd med “varan” så kan du, precis som de laglydiga sajterna, ge positiv eller negativ feedback till säljaren. Fem stjärnor för stulna kreditkort som levererats snabbt och billigt? Varför inte!

darkwebb4

Nå, det kan hända att det mesta är bluff och båg – undertecknad tänker då inte maila och fråga. Men visst låter det ändå som taget från en halvdystopisk film från 1980tales cyberpunkfilmer, eller kanske ett avsnitt av den strålande serien Mr. Robot?

Du har blivit varnad!

Bildkälla: Techinsider