“Det betyder alltså att hemsidor i snitt ändrar 20 procent av innehållet varje dag”

Hur aktiv på nätet är egentligen din konkurrent? Hur mycket ändrar de på sin hemsida? Det var frågeställningar som Erik Ulrikson ville ta reda på och utvecklade verktyget Site Activity Index. Här berättar han mer om sitt initiativ.

Vad gör Site Activity Index?

Jag heter Erik, är 24 år och nyexad från Retail Management-programmet på Handelshögskolan i Stockholm. Site Activity Index är ett projekt som en bekant till mig initierade men inte hade tid att utveckla färdigt. Jag tyckte det lät kul så jag tog över. Jag driver det här för att jag ser ett behov, framförallt inom Content Marketing, av att kunna följa upp hur mycket hemsidor ändras. Dels för att företagen själva ska kunna mäta hur aktiva de är, men även för att se hur de står sig mot konkurrenter.

Här är två grafer där Expressen och DN jämförs över tid:

Vad är  då ett Site Activity Index (SAI) och hur ska det tolkas?

SAI är ett mått på hur mycket en hemsida förändras (i%) mellan 2 dagar. I extremerna finns 0% (ingen förändring har skett) och 100% (hela sidan har förändrats). Det genomsnittliga SAI är 20% för de knappa 2000 sidor som indexeras idag. Det betyder alltså att hemsidor i snitt ändrar 1/5 av innehållet varje dag.

Här är senast topplistan från Site Activity Index där de sajter som förändras mest listas:

Om du jämför ett genomsnittligt SAI med exempelvis dagstidningar, hur ser det ut då?

Det går att se att det inte varierar särskilt mycket bland dagstidningarna. Även om det finns vissa skillnader ligger de i snitt på ungefär 30% förändring per dag, vilket alltså är över genomsnittet. De verkar alltså vara duktiga på att uppdatera med nytt innehåll.

Det går även att se en trend att större hemsidor (de 4 dagstidningarna) verkar uppdatera i högre grad än mindre, mer nischade, hemsidor (Dagens Media, Dagens Analys & Resumé). Det beror förmodligen på att det finns mer resurser.

Vad ser du för utveckling av Site Activity Index?

Mitt långsiktiga mål är att göra SAI till ett etablerat index dit marknadsförare vänder sig för att mäta prestation, analysera konkurrenter och följa upp sitt arbete. Jag ser även att måttet kan integreras i de befintliga analys- och uppföljningsverktyg som används inom branschen.