“Det är ändå hur kunden uppfattar budskapet som är avgörande”

Vi har träffat Jason McMillion som grundat bolaget Upstain som är verksam inom det heta området Eyetracking. Jason och hans bolag erbjuder flera små tester och lägga fokus på så kallade first impression-studier, vilket lockat kunderna.  Läs mer om Jason och hans bolag i denna intervju.

Vad jobbar du med om dagarna?

Bolaget är i uppstartsfasen, så just nu vet jag knappt själv vad jag gör om dagarna – varje dag är olik den andra. Men fokus ligger på att hitta fler trevliga människor att jobba med och berätta för företag om vår unika paketering inom eye tracking.

Bolaget Upstain grundade jag för ungefär ett år sen som ett resultat av en personlig frustration på att webb- och marknadsmaterial produceras på ”magkänsla” istället för hur en besökare eller potentiell kund faktiskt uppfattar det som han eller hon tittar på. Det är ändå hur kunden uppfattar budskapet som är avgörande för om det skapas ett intresse som tillslut mynnar i köp.

upstain-dark-blue

Eye-tracking är ett hett område som många söker sig till för att få svar. Vad är det för typ av kunder och case ni har?

Ja eye tracking har verkligen tagit fart de senaste åren. Inte minst nu när Tobii börsnoterats.

Även om Upstain fortfarande är i ett tidigt skede så har vi redan fått äran att jobba med ett antal kunder, både stora och små. Vi har utfört eye tracking-studier på allt från tidningsannonser och banners till webbsidor och video. Fördelen med hur vi jobbar är att varje gång vi utför en studie åt en kund kan vi samtidigt testa av ett 20-tal olika material för vår egen del som vi sedan kan analysera. Detta gör att vi snabbt samlar på oss mängder med data som ger värdefulla insikter om hur vi bäst anpassar våra eye tracking-studier. Företagen får en tydligare kommunikation som väcker uppmärksamhet som i sin tur ökar responsen och konverteringen.

Vår första samarbetspartner lyckades exempelvis mer än dubbla antal sign ups på en av sina webbsidor utifrån resultatet från vår eye tracking-studie. Skillnaden kan alltså vara markant!

Hur skiljer sig ert erbjudande på marknaden jämfört med konkurrenters? Varför ska man välja ert företag?

Traditionellt har eye tracking handlat om stora projekt som oftast tar månader att genomföra och kostar multum. Så det har främst varit storbolagen som haft råd att använda eye tracking.

Det var detta vi ville förändra, att alla bolag, oavsett storlek kan dra nytta av tekniken. Så vi vände på kakan, istället för stora megaprojekt gör vi många små tester och lägger fokus på så kallade first impression-studier. Vi mäter alltså det första intrycket när vi tittar på en webbsida, tidningsannons eller banner. Det intressanta med första intryck är att de till stor del sker på en undermedveten nivå där våra känslor skapas. Och det är dessa känslor som driver våra handlingar! Hur många sekunder ger du själv när du exempelvis ser en annons i en tidning? Inte många, men dessa sekunder är helt avgörande om du fortsätter att titta i annonsen eller bläddrar vidare.

Är framtiden Eye-tracking eller ser ni något annat borta vid horisonten som är ännu häftigare?

Interaktionen människa – teknik är fascinerande! Eye tracking ger oss möjlighet att veta vilken information som vår hjärna tar in, bearbetar och fattar beslut på. Kan det bli häftigare? Så eye tracking är definitivt nåt som kommer att finnas och fortsätta att utvecklas i framtiden. Det är egentligen bara de 5 senaste åren som eye tracking-tekniken blivit tillräckligt stabil och framförallt mobil för att kunna användas ute på fält.

Vi människor är duktiga på att säga en sak men göra nåt helt annat. Det bästa med eye tracking är att våra ögon inte ljuger, vare sig medvetet eller omedvetet.

Bild: Marc Alcover Riera