Den smarta linsen är snart här – vågar du använda den?

Verkligheten börjar alltmer efterlikna SF-filmernas framtidsvisioner. Den “smarta” linsen har just utvecklats i Ghents Universitet, och projektet ska hjälpa personer med ögonproblem. Ja, förutsatt att man törs stoppa in det i ögat!

Men i egenskap av van linsanvändare så kan jag påstå att det faktiskt inte tar långt för ögat att vänja sig. Men det kan förstås kännas annorlunda med en “smart” lins.

Läs mer: ”Westworlds” robotälskare kan snart bli verklighet

Linsen, som utvecklats med hjälp av EU-pengar, presenterades nyligen på den internationella konferensen International Electron Devices Meeting. Den är i grunden en liten LCD-skärm, inbyggd i linsen och som kan visa olika mönster eller ändra opacitet.

Tanken är inte att dessa mönster ska synas, utan istället så ska de användas för att göra synfältet mörkare för personer vars iris (alltså den färgade cirkeln i ögat) inte fungerar som den ska. Dessa personers pupiller kan fastna i utvidgat läge, och göra dem känsliga för ljusa situationer som kan skada ögat eller orsaka smärta.

Men denna smarta, automatiska lins ska hjälpa till med detta och anpassa sig till omgivningens ljussättning. Om man klickar på denna länk så kan man läsa mer, och titta på en demonstrationsvideo av den häftiga linsen.