Den nya heta musiktjänsten heter ”Freedom”

När slaget om musikbranschen är över kommer  några artister ha exklusiva avtal med Spotify, andra med Apple Beats och fler med Tidal. Det kanske till och med dyker upp en fjärde eller femte tjänst som vill slå sig in på marknaden för att roffa åt sig en del av kakan.

Vad alla slåss om är konsumenternas pengar – de 79, 89 eller 99 kronor i månaden som tjänsterna kostar. Det handlar inte om att dela med sig av det musikaliska undret eller att bidra till ett kulturellt utbyte. Det är hits i bits som du ska betala för varje månad.

Läs också: Superstjärnorna som äger Tidal – den nya musiktjänsten på nätet

Om vi ska sia om framtiden ser man några potentiella utspel:

– En aktör slänger fram en stor påse pengar och med ren finansiell kraft vinner över en majoritet av artisterna. Företaget som har potentialen att klara av ett sådan bragd är Apple Beats.

– Antalet tjänster blir så många att några aktörer kommer slå sig samman och erbjuda ett större paket. Likt den resa som TV- och filmbranschen börjat traggla sig igenom. De kanske gör det för att konkurrera med det populära valet eller för att de börjar förlora fler konsumeter till olagliga alternativ.

– Konsumenterna tröttnar på att betala inte bara en månadsavgift utan flera och återgår till att istället ladda hem musik via pirattjänster.

– Pirattjänsterna utvecklas och blir likt Popcorn Time en streamingtjänst för musik som kan konkurrera både i kvalitet och funktion med Spotify, Tida och fler. Att lyssna via ”Freedom” blir lika enkelt som att signa upp för Apple Beats. Det är bara den egna moralen och hotet från världens advokater som kan hindra valet.

Läs också: Ny tjänst hotar filmindustrin

Vad musikbranschen missat i sin jakt efter konsumenter är att det alltid finns ett olagligt alternativ kvar på marknaden. Det enda sättet att vinna över piraterna är ödmjukhet, priskänslighet och en gemensam plattform för all musik, för det är det piraterna erbjuder konsumenterna.

Vad tror du kommer hända med musikmarknaden?

Skicka e-post till redaktion (a) dagensanalys.se