Den nya digitala etiketten – Hur är man Smartphone smart?

Helt ärligt, teknik kan vara förvirrande och då pratar vi inte bara om hur man installerar en router eller apple-tv. Så, låt oss backa bandet och börja med det grundläggande – när är det socialt acceptabelt att använda mobilen och ännu viktigare – när är det totalt oacceptabelt?

Vid pendling:

Skyldig! De flesta av oss använder telefonen på bussen, tunnelbanan och spårvagnen. Att åka buss utan att se minst 10 personer knappa på sina telefoner är ungefär lika vanligt som vinst på Triss. Pendling är ofta tråkigt och tidskrävande vilket gör telefonen till det perfekta sällskapet men försök att hålla dina hemligheter för dig själv. Tyvärr får vi alltför ofta höra högljudda och oretuscherade berättelser om helgens fylla, världens värsta date och jobbiga chefer. Inte intresserad, och speciellt inte klockan 7 på morgonen.

På fest

Vi har nog alla varit där –  på en fest där du inte känner någon förutom din kompis som försvann iväg i trängseln snabbare än en avlöning eller den stela middagen som du bara önskar kunde ta slut. Det är tuffa bud men ibland måste du ta dig i kragen och träffa riktiga människor. Vi lovar att Facebook finns kvar i morgon också så lägg bort telefonen och ansträng dig lite. Om det är svårt att veta vad du ska prata om kan du alltid hålla det till vad vi svenskar är bäst på; att prata om vädret.

På restaurangen

Ja, vi vet – Burgaren, avokadotoasten eller pastan kräver att hamna på Instagram men försök att behärska dig lite. Gör det snabbt och snyggt och ska du ta ett kort på ditt sällskaps mat – fråga först. Och för guds skull, börja inte flytta runt tallrikar för att få den perfekta bilden eller ställ dig på stolen för att få perfekt vinkel – så fel på så många sätt.

På date

Om du verkligen är intresserad av den du är på date med och vill öka chanserna för en andra och tredje date bör du låta telefonen ligga kvar i väskan. Att konstant kolla displayen kan tolkas som att du hellre vill vara någon annanstans och det förhindrar också flirtig ögonkontakt.

På jobbet

Ljudlöst, eventuellt med vibrator om du har telefonen i fickan så att inte hela bordet skakar när du får notiser, någon ringer eller mailen plingar till. Det är alltid bäst att vara på den säkra sidan när det gäller professionella situationer.

När du är ensam

Surfa loss! Kasta bort alldeles för många timmar på att stalka din favoritkändis Instagram, ta den perfekta selfien eller kolla igenom alla gamla avsnitt av “Friends” på Netflix.

Överlevnadstips (både för dig och din omgivning)

-Snälla, skrik inte. Personen i andra änden hör dig utan att du behöver skrika och i annat fall finns det en liten knapp på sidan av telefonen där man kan justera volymen (ja, det är sant!).

-Båda händerna på ratten! Riskera inte ditt och andras liv genom att skicka meddelanden, uppdatera en status eller ta en selfie, det kan vänta i 10 minuter.

-SMS betyder Short message service. Håll dig till det! Det är ganska irriterande att få meddelanden med samma antal tecken som bibeln. Och du kan inte fuska genom att skicka 10 stycken korta direkt efter varandra, fortfarande inte okej.

Sådär, nu kan du de nya digitala reglerna – gå ut och njut av världen (både den digitala och den fysiska!

Artikeln är skriven av:

sophie_linnusaar

Sophie Linnusaar
Fashion PR-&Communications Manager Sweden and Norway på STYLIGHT, ett e-comm företag inom mode med huvudkontor i München.
Nås även på LinkedIn: https://de.linkedin.com/in/linnusaar