Den nya appen Jott låter ungdomar att skicka meddelanden gratis utan Wifi

Den nya appen, ”Jott” har blivit en stor hit bland amerikanska tonåringar. Över 500.000 har anmält sig och det är snack om att den kan gå om Snapchat och Facebook.

Jott tillåter användare att skicka meddelanden utan att ha ett mobilabbonemang. Istället använder den wifi för att skapa ett eget “mini nätverk” som täcker skolor.

“Med Jott kan du chatta var som helst”, berättar företaget.

“Vår ”AirChat” funktion innebär att du kan chatta med vänner i närheten utan wifi eller mobildata”.

När användare först blir medlem i appen, som är gratis, blir de automatiskt anslutna till vänner från skolan, jobbet och Instagram. De i skolnätverket måste skapa ett konto med sitt riktiga namn, tillsammans med deras riktiga ålder samt kontrollera att de går till just den specifika skolan.

“De som går i mellanstadiet vill oftast skaffa nya vänner men behöver telefonnummer, och de har oftast inte något abonnemang för att smsa varandra”, berättar Jared Allgood, app grundaren.

I Maj 2015 hade företaget 10 gånger fler användare än vad de hade i Mars 2015. Ökningen bestod mest av tonåringar. Appen har sett en ökning av 10-20 tusen användare per dag och är nu uppe i en halv miljon medlemmar.

En undersökning som genomfördes av företaget samlade 7 miljoner användare av andra appar och fann att 31 % av deras tonårsanvändare hade iPods och iPads utan abonnemang. De fann också att mer än hälften av offentliga skolor i USA inte har WiFi tillgängligt för studenter.

Enligt en studie utförd av Pew Research Center skickar tjejer i genomsnitt 3952 sms i månaden, och pojkar skickar cirka 2815.

Nästan tre fjärdedelar av tonåringar äger eller har tillgång till en smartphone och 30 % har en vanlig telefon, medan bara 12 % av tonåringar 13 till 17 säger att de inte har någon mobiltelefon av något slag.

Dessa siffror styrker att denna app kan bli något riktigt stort. Konceptet av att kunna skicka meddelanden utan att behöva ha ett abonnemang som kostar massvis med pengar är perfekt för ungdomar.

Om detta kan bli större än till exempel Snapchat eller Viber är osäkert. Det är ett otroligt bra koncept, men den har en lång väg att gå för att nå samma siffror som de två nämnda tjänsterna. Dock, så kan jag se detta fungera utomlands i fattigare länder där mobilabonnemang är nästintill obefintligt för ungdomar. Detta skulle tillåta dem att ha samma förutsättningar inom teknologi och kommunikation som andra barn. Kanske skulle det också locka fler barn att gå till skolan, då de har ett sätt att kommunicera med andra som är på samma plats, på ett sätt som aldrig tidigare har varit möjligt.