Den krypterade meddelande-appen Telegram ökar dramatiskt

Nyligen passerade Telegram 100 miljoner användare – från 38 miljoner i maj förra året. Hur kommer det sig att denna meddelandetjänst har ökat så mycket på så kort tid?

Under ett så kallat Keynote-anförande på Mobile World Congress igår berättade Telegrams grundare, Pavel Durov, om de senaste siffrorna. Samtidigt har man gått ut med informationen på sin blogg, där man säger sig få 350 000 nya användare dagligen som sänder 15 miljarder meddelanden varje dag.

Även om det är bit kvar till Messengers 800 000 eller WhatsApps en miljard användare, så är det en tydlig tillväxt. En del av appens framgång ligger så klart i meddelandetjänstens själva kärna, alltså dess krypteringsmöjligheter. Integritet är något av företagets motto, och alltfler vill gärna skydda sina personliga data.

Läs mer: Allt färre litar på att företagen skyddar våra personuppgifter

Durov, som grundade Telegram med sin bror, är en uttalad libertarian som också har skapat den ryska versionen av Facebook, VK, innan han tvingades ut från den av Putin-vänliga oligarker under 2014. Han har också uttalat stöd till Apples Tim Cook, som just nu för en kamp mot FBI kring integritet och kryptering.

Telegram har fått sin beskärda del av kritik också – kanske föga förvånande så har många kriminella och terrorstämplade organisationer använt sig av tjänsten. På sistone har företaget även börjat slå ner på några av de offentliga kanalerna som stöder terrorverksamhet eller pornografi.