Den kommersiella GPS-mottagaren fyller 25 år

NAVSTAR GPS, vanligen kallat enbart GPS,  förkortning av Global Positioning System, var länge det enda allmänt användbara systemet för satellitnavigering och drivs av det amerikanska försvarsdepartementet. GPS utvecklades under 1970-talet men sattes inte i drift förrän i maj 1994. En uppsättning av 27 satelliter är idag i drift, som ger möjlighet för alla med en GPS-mottagare att bestämma sin position (longitud, latitud och altitud), oavsett väder, dag som natt och var som helst på jorden.

GPS har under de senaste åren blivit användbart i många sammanhang, ett nödvändigt system i modern navigation på land, hav och i luften runt hela världen, såväl som inom geodetisk mätning. GPS har också blivit en viktig och användbar tidsreferens i vårt samhälle, då signalen som sänds ut från satelliterna innehåller tidsinformation från inbyggda atomur.

Den första kommersiella GPS-mottagaren var Magellan GPS NAV 1000s som landade i butikerna den 25 maj, 1989. Knappast kunde man då ana att vi skulle alla ha en GPS-mottagare i fickan 25 år senare.

Idag hittar vi GPS-mottagare i klockor, i mobiler, i bilen, på cykeln och ja, många andra apparater. Idag kan vi nog knappast tänka oss ett liv utan en GPS-mottagare.

Hipp, hipp hurra – länge leve GPS!

Läs mer här.