Den här videon kan du både se och röra

Forskare från ledande universitetet MIT har skapat en rätt så häftig ny uppfinning som ska göra videotittandet till en mer interaktiv upplevelse – ja, på riktigt. I framtiden kan man mycket väl kunna klia den där hunden bakom örat på YouTube-videon, eller se Godzilla trasa sönder Stockholms verkliga förorter på bioduken.

MIT’s techlabb, CSAIL, har just utvecklat en teknik som sägs innebära att man ska kunna påverka videomaterial genom att “röra” vid den. “Reach out and Touch”, för den som kan sin Depeche Mode, helt enkelt. Interactive Dynamic Video, kallas den.

Föremål ska kunna manipuleras på olika sätt för att på så sätt uppnå samma resultat som i verkligheten – alltså kan man zooma in på en gitarr i en musikvideo och spela på strängarna för att se dem vibrera som i verkliga livet.

Andra funktioner som man kan ana för denna nya teknologi är såklart VR och AR – MIT självt föreslår exempelvis att monstren i Pokemon Go ska kunna interagera med föremålen kring dem. En Rattata som dyker upp från ett hål i golvet, kanske?

Filmindustrin och spelindustrin är självklara kanditater som kan ta nytta av denna teknologi – innebär detta att de gamla 1990-tals spelen som inkluderade filmsnuttar kommer tillbaka?

Läs mer: 3 trender som kommer att påverka ditt liv

Det råder i varje fall ingen tvekan om att denna teknologi kan göra våra videoupplevelser mycket, mycket häftigare än de är just nu. Själv vill jag inte ens tänka mig serien Stranger Things med rörelsekänslig videoteknik…

Behöver du hjälp med att anpassa din annonskampanj på sociala medier till den senaste digitala utvecklingen? Klicka här.