Vi befinner oss i den fjärde mobila revolutionen. Vinnarna är de som kan utnyttja möjligheterna, säger Magnus Jern, President på DMI International och ”mobile evangelist”.

Magnus Jern kan med rätta kalla sig mobile evangelist. Han inledde sin karriär på Framfab, har jobbat på bland annat Vodafone och Orange och har dessutom varit med och grundat sju olika bolag. Ett av dem, Golden Gekko, köptes häromåret upp av DMI och sedan dess är Magnus Jern President för DMI International med fokus på nya marknader i Europa, Asien och Latinamerika. När andra pratar om disruption, väljer han ett starkare ord. Revolution.
– Disruption är ett överanvänt ord. Jag ser det som sker som en revolution för företag, eftersom det påverkar vad man kan göra, på alla nivåer, menar Magnus Jern.
Enligt Magnus Jern har vi hittills sett tre mobila revolutioner: mobila samtal 1990-2000, SMS och mobil webb 2000-2008 och appar/media 2009-2015.
– Just nu ser vi en stor våg, där vi börjar komma bort från fokus på appar och istället se vad det verkligen handlar om – att lösa problem för kunder och användare. Detta är vad jag ser som den fjärde mobila revolutionen.
Utmaningen är att den digitala mognaden på både svenska och internationella företag är väldigt skiftande. Det finns hela spektrumet, från företag som ligger i yttersta framkant till bolag som knappt ens har hunnit bli responsiva. Utvecklingen går så fort idag att företag kan bli både skrämda och paralyserade och har svårt att agera framtidsorienterat.
– Det vanligaste sättet som företag mobiliserar sina tjänster är att de tar en affärsprocess och bara applicerar den på mobilen. Allt man får då är en mobil variant av något som kanske var halvdant från början, säger Magnus Jern.
Anledningen till att det ofta blir så är att man tror att det handlar om funktioner och teknologi, när det snarare behövs ett nytt förhållningssätt.
– Ta Tesla som exempel, att de har blivit så framgångsrika beror på att de inte har några förutfattade meningar om hur man bygger bilar. Den mobila revolutionen handlar om att man måste titta på sin affärsmodell och fråga sig ”om vi skulle börja om från början, hur skulle vi göra idag?”
Tesla är ett högtflygande exempel, men Magnus Jern hävdar att det finns företag inom varenda industri som har eller skulle kunna lyckas att anamma samma ”mindset”, istället för att bli utkonkurrerade av en framfusig start-up.
– För stora eller mellanstora företag gäller det att ta in folk som inte har förutfattade meningar och driva det som en startup internt. Det krävs att man kan se utanför det man redan har.
Det största misstaget ett företag kan göra enligt Magnus Jern är att utgå ifrån teknologin, istället för vilka problem man kan lösa åt sina kunder, användare eller anställda.
– Det gäller att verkligen förstå sig på användarupplevelsen. Det handlar inte om teknologi, utan om människor. Angreppssättet måste vara ”Hur gör detta min produkt bättre för mina kunder?”, istället för att välja lösning utifrån en teknisk utvärdering.
Men självklart har ändå teknologin stor påverkan på utvecklingen, även om de tekniska möjligheterna hellre ska stå för inspirationen än att vara utgångspunkten.
– Det finns hur många teknologiska trender som helst, men det som kommer att ha störst effekt på oss är storleken av och effektiviteten från sensorer av alla slag, när allt mer blir uppkopplat, både hemma och inom industrin, konstaterar Magnus Jern.
– Det finns tusentals nya elektroniska produkter som är uppkopplade på olika sätt, men i 9 fall av 10 är inte kundnyttan riktigt där än, fortsätter han. Här finns mycket att vinna för befintliga företag som redan sitter på kundnyttan och kan utnyttja den nya tekniken. De kan till och med ha mer att vinna än en start-up.
FAKTA
DMI hjälper företag att transformera produkter, tjänster, processer och affärsmodeller genom mobila lösningar inklusive konceptutveckling, användarupplevelser och big-data. DMI finns i bland annat New York, Barcelona, London, Phnom Penh och Delhi.