Demoskop och Inizio går samman

Idag avslöjades att analysföretagen Demoskop och Inizio går samman. Vi intervjuade Carin Wegenius, tf. VD på Demoskop, och Karin Nelsson, VD på Inizio, för att höra vad sammanslagningen innebär för de båda bolagen, samt hur de ser på undersökningsbranschens utveckling och framtid.

Klicka på ovan för att lyssna på vår intervju. 

Du kan även läsa hela pressreleasen nedan:

Analysföretagen Demoskop och Inizio går ihop. Det nya bolaget kommer att erbjuda Sveriges vassaste och modernaste mätningar och analyser inom områden som varumärke, kommunikation och opinion.

Vi är mycket glada och förväntansfulla över samgåendet. Vinnarna här är framför allt våra kunder, säger Bengt Ludvigsson, ordförande i Demoskop.

Undersökningsbranschen är i stark utveckling. Människor förändrar sina vanor samtidigt som mängden data och datakällor ökar kraftigt. Det höjer kraven på undersökningsföretagen – och skapar stora utvecklingsmöjligheter för bolag som kan navigera rätt i denna komplexa miljö.

Tillsammans kombinerar Demoskop och Inizio tung expertis och erfarenhet, vilket banar väg för nya, starka erbjudanden. Det gäller såväl inom traditionella datainsamlingsmetoder, som inom så kallad big data och automatisering. Här kommer fokus bland annat att ligga på fortsatt utveckling av datavisualisering, cookiepaneler och skräddarsydda digitala paneler, så kallade insight communities.

Det här är en perfekt matchning. Demoskop har ett starkt erbjudande inom varumärke och kommunikation och sedan årtionden ett grundmurat förtroende som ett av Sveriges mest träffsäkra opinionsinstitut. Inizio har visat samma höga kvalitet och har en mycket tung kompetens inom digital analys och metodutveckling, säger Carin Wegenius, tf VD Demoskop.

Demoskop grundades för 30 år sedan och erbjuder undersökningar och avancerade analyser inom opinion, varumärkesbyggande, kommunikation och affärs- och verksamhetsutveckling. Under snart 30 år har Demoskop undersökt väljarnas sympatier i Väljarbarometern. Tillsammans med Inizio var Demoskop det företag som kom närmast resultatet i Riksdagsvalet 2018.

Inizio startades i sin nuvarande form 2012 och har från start varit banbrytande i metodutveckling och analys av nya datakällor. En viktig del har varit Inizio-panelen med över 65 000 deltagare. Det moderna angreppsättet har banat väg för träffsäkra slutsatser med en direkt affärsnytta för många företag.

I grund och botten kvarstår våra kunderbjudanden som vi har idag, men med det nya bolaget kommer vi kunna leverera skarpare analyser och rådgivning i vår strävan att vara Sveriges ledande analysföretag. Vi hjälper våra kunder att omvandla deras data och vår insamlade data till konkret affärsnytta, säger Karin Nelsson, VD på Inizio.

Det nya bolaget kommer att heta Demoskop. Företaget Inizio kommer att finnas kvar för vidareutveckling av digitala tekniker, däribland Inizio-panelen.
Majoritetsägare i det nya bolaget blir Peje Emilsson genom Auronus. Återstoden ägs av seniora medarbetare.