Dela ditt WiFi-lösenord enkelt med nya iOS 11

Har du ett långt och krångligt lösenord till ditt wifi, och vänner som ofta vill låna ditt nätverk? Då har Apples nya iOS 11 lösningen för dig: automatisk wifi-uppkoppling för kända iOS 11 enheter.

Det var många nya funktioner i iOS 11 som inte fick utrymme att visas upp under Apples konferens WWDC förra veckan. En av dessa var just den nya automatiska funktionen för att dela ditt wifi-lösenord.

Du vill så klart ha ett säkert lösenord så inga obehöriga kan använda ditt nätverk eller komma åt dina filer. Men när det kommer till att ge andra lösenordet har du säkert glömt bort det, och dessutom tappat bort lappen som du skrev ner lösenordet på. Med den nya funktionen är dessa bekymmer ett minne blott.

Läs även: Att vara paranoid räcker inte för att skydda dig online

Du behöver bara gå in på wifi-skärmen på gästens telefon, välja nätverk och sedan lägga gästtelefonen bredvid din egen telefon, eller någon annan som redan är inloggad på nätverket. De två telefonerna paras då, och den redan uppkopplade telefonen får alternativet att dela med sig av lösenordet till gästtelefonen. Lösenordet fylls automatiskt i och gästens telefon kopplas direkt upp mot nätverket.

Den nya funktionen upptäcktes av utvecklare som börjat utforska det nya operativsystemet, och rapporterades snart till tidningen 9to5 Mac.

Utöver wifi-delningen finns flera andra nya funktioner i iOS 11, bland annat automatisk borttagning av appar som inte används, samt en mer detaljerad vy med rekommendationer för att göra plats för nya filer i telefonens minne. Apple visade även upp nya funktioner för Siri, samt en ny betallösning direkt i telefonen. Nya iOS 11 lovar med andra ord en hel del funktioner som kommer underlätta för användarna. Frågan är om det krävs en uppdatering av själva hårdvaran också för att orka med att driva det nya operativsystemet på ett smidigt sätt.