Här är de populäraste sajterna i Sverige – och SVT Play slår Netflix

I den senaste studien från AudienceProject går man bland annat igenom de populäraste webbsidorna i Sverige och övriga Norden – något som nog ger en tydlig hint om våra främsta nyhetskällor. Man har också passat på att undersöka hur många i norden som streamar TV och musik regelbundet.
Det är kanske föga överraskande resultat, ändå. Google och Facebook är de populäraste sajterna i Sverige, med Google på förstaplatsen. På tredjeplatsen kan man dock hitta Aftonbladets hemsida. Det kan också vara kul att notera Norges tre-i-topp, där det faktiskt är tidningen VG som är populärare än både Google och “fejjan”.
Läs mer: Snapchat satsar på nyheter i Norge – VG är först ut
Vilka typer av webbsidor är då man främst använder sig av i Sverige? Tja, vi använder nätet helst till att kolla:

  • E-post (som Hotmail/Outlook eller Gmail)
  • Nyheter
  • Sociala medier

Ordningen är för övrigt densamma i Danmark och Finland – men Norge står ut även där, då nyhetsrelaterade webbsidor är viktigast för våra grannar.
I samband med det stora intresset för nyheter så kan det vara intressant att se hur villiga vi är att betala för journalistik. Det visar sig att 16 procent betalar för nyhetstjänster (men 4 procent funderar på att sluta). Ytterligare 5 procent funderar på att börja betala. Men bland norrmännen så betalar däremot 24 procent för nyheter!
Men om intresset för att betala för nyheter är något ljumt, så är det väldigt populärt att streama TV i Norden. Hela 52 procent streamar film eller TV varje vecka – en siffra som är hela 78 procent bland dem mellan 15-25 år. Men av de över 56 år streamar bara 24 procent.
Netflix är den klart populäraste betaltjänsten tvärs över hela norden, men public servicekanalerna ligger i topp i alla länderna. Vårt Sverige är dock unikt, då SVT Play faktiskt är populärare än Netflix!
Vi streamar också mycket musik – 54 procent av de nordiska medborgarna lyssnar på musik eller radio via nätet, återigen så är det de mellan 15-25 som leder (81 procent streamar).
Läs mer om rapporten här.