De mest nedladdade – och mest använda – apparna 2015

Facebookägda appar dominerar i antalet nedladdade – men syns inte alls bland de mest inkomstbringande. Läs vilka som tjänar mest och används mest nedan.

Det är AppAnnie (ja, de som också sägs förbereda sig för Apparnas Undergång) som samlat uppgifterna i sin App Annie 2015 Retrospective.

Läs mer: Ledande analysföretag ser slutet på tillväxt för appar

Vi kör igång på en gång och presenterar topp tio i antalet nedladdade appar – och ja, de fyra översta är alla ägda av Facebook:

1. WhatsApp Messenger
2. Facebook Messenger
3. Facebook
4. Instagram
5. Clean Master
6. 360 Mobile Security
7. Skype
8. YouTube
9. UC Browser
10. Snapchat

Men så tittar vi på de appar som dragit in mest vinst – och där finns ingen Mark Zuckerberg. Istället toppas listan av svenska Spotify:

1. Spotify
2. LINE
3. Pandora Radio
4. HBO Now
5. Tinder
6. LINE Manga
7. LINE PLAY
8. Zoosk
9. Skype
10. PocketColony

Här är det LINE, en kommunikationstjänst, som återfinns på tre ställen. Strömningstjänst eller (billiga) kommunikationer verkar vara det smarta att satsa på om man vill dra in en hacka.

Men frukta icke, Fejjan återvänder till topp 10 när man istället ska kolla på mängden faktisk användning (aktiva användare, alltså) – notera dock att detta gäller enbart iOS, inte de med Androider:

1. Facebook
2. Facebook Messenger
3. YouTube
4. WhatsApp Messenger
5. Instagram
6. Google Maps
7. Twitter
8. Snapchat
9. Google
10. Gmail

Så, de med iPad och iPhones sitter alltså konstant på Facebook-ägda appar, kollar kartor och spanar in videos. Lite som när jag har tråkigt under bussturen, då (fast jag sitter på en Android…). Något annat med ovanstående lista är att hela topp tio delas på av fyra företag: Facebook, Google, Twitter, och Snapchat. Inte en enda Appleapp generar särskilt mycket användande heller, tycks det som…