De 10 viktigaste tekniktrenderna 2017

GP Bullhound har i rapporten Technology Predictions 2017 sammanställt de 10 viktigaste tekniktrenderna för nästa år.

1. Nästa generation av artificiell intelligens
‘AI’ var brännhett redan under 2016 och skapade rubriker världen över när Alpha Go lyckades besegra den 18-faldige världsmästaren Lee Sedol i det asiatiska brädspelet Go, något som ansågs vara ett avgörande tecken på att tekniken nu var smart nog att på riktigt kunna påverka samhället. Under 2016 nådde investeringarna i AI rekordnivåer och segertåget kommer fortsätta under 2017.

2. Trådlös underhållning överallt
Millennials fortsätter att vända kabel-tv ryggen och radikalt förändrat sättet vi konsumerar media. TV-industrin har redan börjat förändras och under 2017 kommer man tvingas att på riktigt utmana de internet-baserade nätverken som stjäl tittarna.

3. E-sport intar stora scenen
Bilden av att gamers sitter ensamma och isolerade på sina rum är nu helt utdaterad. E-sport är den snabbast växande delen av underhållningsindustrin och har idag över 250 miljoner fans. Under 2017 kommer marknaden för första gången omsätta över en miljard dollar.

4. Gryningen för VR/AR-innehåll
Hysterin kring VR/AR har nu nått sin topp och i dagsläget har utvecklingen av hårdvaran nått längre än själva innehållet. 2017 kommer bli en avgörande period för utvecklare som vill styra vilken typ av innehåll vi kan förvänta oss på plattformen i framtiden.

5. Självkörande bilar behöver fortfarande en mänsklig faktor
Under 2017 kommer investeringarna inom denna sektor att nå nivåer vi aldrig tidigare sett. När bilar nu blir mer uppkopplade och mindre industriella öppnas marknaden upp för teknikjättar som Google, Baidu, Apple och Uber.

6. Fintech rör sig in i nya världar
2017 kommer traditionella finansiella institutioner till sist tvingas möta de unga fintech-bolagen genom att själva försöka vara innovativa. Misslyckas de gamla jättarna med innovationen kommer de istället att försöka förvärva de yngre bolagens teknik och talang.

7. Sociala medier byter ansikte
När västerländska och asiatiska sociala medier möts, och allt fler användare nås av båda typer, kommer de att börja likna varandra allt mer. Produkterna vi ser på marknaden kommer bli näst intill identiska.

8. Molnet tar över
En allt rörligare arbetskraft har skapat en ökad efterfrågan på SaaS-tjänster. SaaS står för Software-as-a-Service och innebär att programvara hålls tillgänglig via ett så kallat moln, något som självklart underlättar arbetet för anställda som inte alltid befinner sig på samma plats, vid samma dator. Marknaden för SaaS är idag väldigt fragmenterad, men under 2017 kommer konsolideringen ta fart och vi kommer se allt fler konkurrenskraftiga alternativ.

9. Teknikbolagen ska in på börsen
Under 2016 blev det inte många börsnoteringar för teknikbolagen, men under 2017 kommer marknaden ta fart igen. En jätte som gör sig redo är Snapchat, bolaget har tagit in finansiella rådgivare för att förbereda sig för en notering värderad till 25 miljarder dollar.

10. Nu är det dags för europeiska decacorns
Under 2016 föddes Europas första decacorn (en startup värderad till över 10 miljarder dollar) och vi väntar oss se två nya decacorns under 2017. Europeiska enhörningar fortsätter samtidigt att segra över sina motsvarigheter i Asien och USA.