Data är grunden till framgång – 6 trender att hålla ögonen på inom dataanalys

Dagens framgångsrika företag grundar sina beslut på data och analys. Moderna företagsledare älskar att få rapporter och följa data i realtid för att se hur försäljningen går,  samt få en överblick hur deras digitala insatser fungerar.

För att lyckas ska du bygga prediktiva modeller på Big Data, så att du kan förutspå vad dina nuvarande och presumtiva kunder kommer att göra innan de ens själva vet om det.

Det är minst sagt en spännande värld vi lever i och det gäller att hänga med och inte tro att ”Internet är en fluga”.

Men vilka faktorer är viktiga och vilka trender är hetast just nu? Qlik har tagit fram en guide med deras sex hetaste tips hur du skapar framgång med Big Data:

1. Alla engagerar sig i data idag

Istället för att bara konsumera information, har man börjat engagera sig för att kunna hantera och presentera data själv. Det är allra tydligast när man ser till människors nyhetskonsumtion, där det dyker helt upp nya källor där man kan inhämta det senaste. Många läser idag sina nyheter via Facebook eller så har man hittat relevanta personer att följa i sociala medier som delar med sig av tips inom sitt expertisområde. Användarna har blivit bättre på att förstå hur man kan inhämta information för att kommunicera och interagera genom digitala kanaler framför de traditionella mediekanalerna. Man hittar nya vägar att vara uppdaterad långt innan de traditionella medierna fångar upp och presenterar nyheterna, då de rapporterar kan dessa redan vara flera dagar gamla.

Alla kan idag hitta och publicera nyheter i sociala medier och få lika stor spridning som företag. Företag måste hänga med och inte ligga i bakvattnet efter sina kunder.

2. Att själv hitta och hantera data är A och O i en digital värld

Med data som växer exponentiellt blir det allt mer viktigt att företagsledare själv ska kunna få access till data utan att behöva springa till IT eller analytiker stup i kvarten. IT och analysavdelning måste bygga nya strukturer och rutiner så att alla funktioner på företaget kan få den information som de söker genom att ta fram rapporter och själv kunna göra analyser. Man måste kunna hitta data snabbt och enkelt för att kunna presentera den snyggt och smart så att alla kan ta till sig informationen

Att själv kunna hantera stora datamängder för att analysera och visualisera den är något som alla måste kunna hantera i en digital framtid.

3. Big Data är ingen stor sak längre

Hypen kring Big Data har sedan en tid lagt sig. Alla förstår att de besitter stora datamängder och att man kan få access till den. Många har påbörjat Big Data projekt som tyvärr havererat när man trott all all data är relevant. Nu har de flesta företag kommit till insikt och bygger smarta system för BI (Business Intelligence) på relevant data som de kan agera på.

Det handlar inte om mängden data det handlar om relevant data.

4. Koppla ihop extern och intern data för att sätta allt i en kontext

Från att tidigare ha byggt CRM-system för att hantera sina betalande kunder har man flyttat fokus till BI-system där man kopplar ihop extern och intern kunddata igenom hela kundresan. Man måste ha en smart och relevant kommunikation till sina kunder, prospects, lojala trotjänare och väskryckare (de som har lärt sig att bara utnyttja kampanjerbjudanden och aldrig kommer att bli lojala kunder om man inte bearbetar dem och förklarar sina produkter och tjänster).

Du måste ha koll på besökare, prospekts och kunder för att förstå hur du kan ta en nyfiken konsument till att bli en lojal kund.

5. Det handlar om att berätta en historia grundad på data

Det är inte alla som älskar att sitta i stora datamängder i Excel. Företagsledare vill veta vad data betyder och hur de skall ta beslut grundat på data. För att kunna göra det måste man kunna berätta en historia grundat på data man har för att på ett enkelt sätt kunna visa den. Vissa älskar excel, vissa gillar power point , andra vill ha infographics eller en dashboard, de finns de som bara vill ha en siffra. Man måste lära känna sin beställare för att presentera data på ett sätt som de kan ta till sig informationen för att ta ett välgrundade beslut på data och analys.

Visualisering av data med ikoner, infografer och andra medel är vägen till framgång om man skall få företagsledare att ta beslut på data.

6. Datorn är vårt arbetsverktyg, mobilen är vår bästa vän

Det duger inte längre att bara skapa presentationer anpassade för datorn. Dagens företagsledare sitter precis som du och jag med mobilen. Har ni missat den mobila revolutionen är det dags att tänka om Google har fler sökningar via mobil än via datorn, Facebook har sedan länge fler mobila användare, likaså med LinkedIn och YouTube. Om ni bara har en liten andel mobila användare bör ni fundera på vad ni gör fel då de flesta lägger mer tid med sin mobil än med sin dator, har ni verkligen anpassat allt för mobilen i er kundupplevelse så att ni inte bara skapat en mobil spegling av ert innehåll på datorn. En gammal huvudregel inom media är att man får ungefär hälften av den tid som läsarna.

Därför måste du skapa presentationer och fönster som gör att man får access till data i mobilen, annars skapar du en dålig användarupplevelse. Det är viktigt att dagens chefer får en bra bild av Big Data och analys.

Anpassa allt för mobilen om du vill få ledningens uppmärksamhet.